În cadrul unui eveniment organizat de casa de licitaţii Christie’s, Roland Iten şi bijutierul Claude Sfeir au prezentat unul dintre cele mai exclusiviste accesorii dedicate bărbaţilor: o cataramă care include unul dintre cele mai rare diamante de pe planetă.

Text: Alex Buţu

r60-soldier

RoIand Iten şi-a creat o reputaţie prin crearea de accesorii bărbăteşti precum catarame de curea manufacturate cu unelte şi specialişti din domeniul orologeriei mecanice de elită. De altfel, toate accesoriile sale sunt făcute în Elveţia. Cataramele sale sunt produse din materialepreţioase şi prezintă complicaţii mecanice care sunt de fapt funcţii interesante de reglare şi operare ale cataramelor.

Cea mai recentă variantă de cataramă a fost concepută cu sprijinul expertului în bijuterii şi colecţionarului de ceasuri Claude Sfeir. Aceasta este denumită R60 Diablo şi rivalizează cele mai scumpe bijuterii. Iar acest lucru se datorează încorporării unui diamant extrem de rar, de culoarea coniacului (fancy orange-brown), care este evaluat la 60,66 carate.

r60-open

Pentru a permite luminii să pună în evidenţă claritatea diamantului, precum şi unghiurile tăieturii sale excepţionale, piatra a fost montată la suprafaţa cataramei. Pentru a obţine acest rezultat a fost creat un sistemul de prindere cu piloni de suspensie. Totodată, prin diamant se pot vedea şi mecanismele cataramei care fac posibilă reglarea cu 22 mm a curelei folosind o singură mână. Prin diamant se poate vedea gradajul care indică purtătorului cât este de strânsă cureaua.

Crearea acestei catarame a durat 8 luni şi a implicat proiectare digitală 3D şi specialişti în domeniul pietrelor preţioase şi al manufacturării de bijuterii. Catarama este formată din 109 componente făcute din aur roşu şi alb şi un cadru din titan.

r60-top

Când această bijuterie mecanică va fi vândută, o parte din bani vor fi donaţi fondului creat în memoria lui Norman Shureman, profesorul care l-a instruit pe Roland Iten în cadrul Colegiului de Artă  din Pasadena, California, pe care l-a urmat. Acest fond are rolul de a susţine persoanele talentate care nu îşi permit taxele necesare pentru a urma un colegiu de artă. Ar putea reveni o sumă foarte frumoasă pentru această cauză nobilă, având în vedere că estimările vehiculate plasează pe catarama Roland Iten R60 Diablo un preţ de 10 milioane de franci elveţieni.

r60-side

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here