În viziunea celor care s-au specializat în dezvoltarea de case inteligente, locuința trebuie privită și administrată ca o țară. Are nevoie de independență energetică, trebuie să aibă „granițele” securizate, gestionarea „afacerilor interne” și a finanțelor au nevoie de un administrator corect și bine informat, eventual, unul electronic, iar bunăstarea locuitorilor garantează un trai liniștit.

Casa gestionata de computer

Vremurile în care apa curentă, canalizarea, rețeaua electrică și cea de gaze și mobilierul adecvat erau suficiente pentru a asigura confortul dintr-o casă au apus demult. Acum, televiziunea, telefonia, computerul și, mai ales, internetul, sunt ingrediente nelipsite dintr-un cămin aflat în pas cu vremurile. Nu sunt puțini cei care, în încercarea de a atinge confortul dorit investesc zeci – poate sute – de mii de euro doar în instalații electrice și electronice de comandă și control. Casele nu mai sunt doar spații de dormit, ci au devenit adevărați roboți supertehnologizați.

Smart home

Ideea de casă inteligentă sau „smart home” pentru cei care preferă englezismele, nu este deloc nouă. De ani buni această noțiune a apărut în prezentările agenților imobiliari sau în discursurile șefilor de companii care comercilizează produse destinate „robotizării” caselor. Doar că, în timp ce prin anii 1980, inteligența casei se rezuma la termostate atașate instalațiilor de încălzire, sau la întrerupătoare electrice cu temporizator sau cu reglaj manual al intensității, acum s-a ajuns mult mai departe. Iar dotarea unei case care „să se învârtă după soare” înseamnă, pe lângă investiții serioase, aplicarea unor soluții tehnice cât se poate de interesante. Astfel s-a ajuns ca o adevărată casă inteligentă să fie rezultatul îngemănării a zeci de scenarii.

Camera video de supraveghere

Să presupunem că v-ați săturat de întreruperile energiei electrice furnizată de o rețea externă sau că, pur și simplu, nu vă doriți să cheltuiți sume importante pentru a putea ține aprinse toate aparatele electronice din casă. Ei bine, soluția e deja la îndemâna oricui: amplasați pe acoperiș panouri solare, instalați o turbină acționată de vânt în curte sau… le utilizați pe amândouă. Așa puteți avea energie electrică, aproape gratuit dacă ignorăm costurile de achiziție și instalare ale sistemelor, mai tot timpul. Dar de ce să vă opriți aici? Dacă tot aveți momente ale zilei în care se înregistrează un surplus în producția de energie nu ar fi ai bine să îl înmagazinați? E suficientă achiziționarea unor acumulatori de mare capacitate. Sau poate că nu. Pentru a gestiona corect producția, stocarea și consumul de energie electrică ar mai fi nevoie de un computer performant și de un soft care să facă acest lucru pentru dumneavoastră. Și uite așa, de la producția de energie care asigură independența casei de mediul înconjurător se poate ajunge la alte zeci de idei și configurații.

Panouri solare

Un alt scenariu adesea luat în calcul de specialiști este gestionarea casei și a grădinii când lipsiți de acasă. Aici, intervin instalații, mai mult sau mai puțin sofisticate, de aprindere a luminilor la o anumită oră pentru ca nimeni să nu știe că lipsiți din locuință, sau de udare a gazonului, de reducere sau creștere a temperaturii interioare și chiar de pornire sau oprire a sistemului de securitate. Grație celor mai noi cuceriri tehnice, acum puteți urmări și modifica prin conectarea telefonului la computerul – a se citi creierul – care gestionează întreaga casă conform informațiilor prestocate în memorie orice detaliu din propria casă chiar și atunci când sunteți departe. Și revenim la scenarii. Dacă plecați de la birou și știți că temperatura din casă a fost setată la 10 grade Celsius, puteți comanda ca, până ajungeți, aceasta să urce la 24. Sau, dacă ați ajuns la poartă și în curte este beznă, o simplă apăsare pe un simbol de pe ecranul smartphone-ului vă poate deschide porțile garajului și aprinde luminile din întreaga curte. Cum spuneam, sunt zeci, poate sute, de scenarii care pot fi luate în calcul și îmbinate pentru a avea o casă cu adevărat inteligentă. Limitele sunt impuse doar de sumele pe care doriți să le cheltuiți pentru asta.

Reparatii frigidere Wi-fi

Cert este că o „robocasă” vă poate asigura un confort greu de imaginat dacă nu ați încercat cele mai noi soluții tehnice în domeniu dar, în același timp, vă poate costa mai mult decât construcția inițială. E drept că o parte din sumă se poate amortiza în timp.

(Articol apărut în numărul 106 – noiembrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru artricole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here