Florile sunt o temă constantă şi o muză inepuizabilă pentru creatorii de modă. Este firesc. Au culori şi forme ce par infinite. Sunt reverii în culori. Sunt promisiunea că frumuseţea poate fi redescoperită mereu.

Text: Alex Buţu

1

Este adevărat că florile au puterea de a te transpune într-un basm vizual. Iar Karl Lagerfeld s-a lăsat purtat cât mai departe când a creat pentru Chanel colecţia haute couture primăvară/vară, pe care a prezentat-o în Paris la finalul lui ianuarie 2015. Este de notorietate faptul că designerul elaborează spectacole cu decoruri îndrăzneţe, dar tematice. Şi de data aceasta totul a arătat precum punerea în scenă a unei piese de teatru. Rezultatul a fost o primăvară metaforică încapsulată într-o seră circulară, construită special pentru acest show. Culorile vii şi formele abstractizate definesc această nouă colecţie Chanel, care impresionează şi prin meticulozitatea creaţiilor. De exemplu, la rochia de mireasă din acest spectacol au lucrat 12 oameni mai bine de o lună pentru a asambla cele peste 3.000 de elemente ale sale.

În timp ce Karl Lagerfeld vânează nestingherit limitele visului creativ şi declară nonşalant că „abdomenul la vedere este noul decolteu” (după cum a şi demonstrate în colecţia de la Paris), Steffano Gabbana şi Domenico Dolce pot spune că tocmai şi-au recăpătat visul. 2015 înseamnă pentru ei redescoperirea liniştii venită după furtuna creată în jurul lor prin acuzaţii de evaziune fiscală. Odată găsiţi nevinovaţi, cei doi designeri au dedicat colecţia prezentată la Săptămâna de Modă de la Milan familiei şi tuturor celor care le-au fost aproape în perioada grea. Astfel, prezentarea colecţiei Dolce & Gabbana s-a încheiat cu punerea în scenă a unui portret de familie cu rudele designerilor alături de aceştia.

10

Interesant este că Dolce & Gabbana a folosit tema florală drept fundal estetic pentru subiectul delicat şi impresionant pe care l-au abordat. Este de remarcat în special seria de costume bărbăteşti sobre, complet negre, din materiale precum catifeaua sau lâna, dantelate complet cu modele florale. Prestanţa pe care designerii au dorit să o etaleze este evidentă şi în cazul costumelor viu colorate din colecţie. Nu este de mirare măiestria cu care Dolce & Gabbana integrează muza florală în piesele sale. Este una dintre casele de modă cele mai dedicate florilor, după cum s-a dovedit în decursul anilor. De altfel, este inspiraţia principală şi pentru colecţia primăvară/vară 2015 patronată de motivul garoafei.

Ralph & Russo a apelat la materiale fine precum organza pentru a crea mai mult decât un fundal pentru motive florale. Una dintre rochiile colecţiei Flora prezentate la Paris în 2015 poate fi considerată o floare în sine. Materialul ia forma unor petale care îmbrăţişează trupul modelului.

20

Tot la începutul acestui an, în Londra, a putut fi admirat stilul floral elaborat al brandului Burberry, în colecţia prêt-à-porter Prorsum pentru toamnă/iarnă 2015-2016. Şi anul trecut, în acelaşi cadru londonez, Burberry a folosit tema florală, iar acum continuă cu noi interpretări, care par că vor avea calitatea de a rămâne relevante chiar şi cu trecerea timpului.

Gucci a abordat floral colecţia primăvară/vară 2015 pentru femei. O parte dintre piese inspiră un aer degajat, cu o tentă ce aduce aminte de stilul asiatic. În portofoliul aceluiaşi designer sunt disponibile haine florale şi pentru bărbaţi, precum o pereche de pantaloni ce costă 750 de dolari. La fel de viu colorată este colecţia Floral semnată Givenchy, care cuprinde o multitudine de modele şi accesorii pentru femei şi bărbaţi. Pentru doamnele care îndrăznesc un pic de exuberanţă redată cu fineţe, răspunsul ideal este dat de colecţia primăvară/vară 2015 semnată Emilio Pucci.

Fantezia florală a avut ecou şi în direcţia accesoriilor precum poşetele. Două exemple se remarcă în mod deosebit pentru aspectul care rivalizează cu cele mai exotice buchete de flori care însoţesc miresele. Din multiplele stilizări concepute de Alexander McQueen am selectat poşeta cu trandafiri din metal, vopsiţi într-un roşu magnetizant. Sistemul de închidere al acesteia este ornat cu un craniu, detaliu tipic creatorului britanic. În prezent, în colecţia Alexander McQueen găsim o poşetă de 2.395 de euro, tot cu ornamente florale roşii, dar cu mâner în stilul armei albe numită box, pe care este amplasată statueta unei salamandre.

26

Mai multă inocenţă găsim în cazul poşetelor Dolce & Gabbana.  Una dintre cele aflate în colecţia actuală are forma unei inimi făcute din metal, peste care sunt aplicate flori albe. Preţul poşetei numită Clutches este pentru inimi mari, considerând suma de 4.950 de euro cerută de casa de design italiană. Gama de poşete D&G cu temă florală este una generoasă, incluzând o multitudine de modele, majoritatea convenţionale. În această linie mai clasică se înscriu şi noile colecţii Dior denumite Diorama şi Lady Dior. Dar casa franceză a strălucit şi prin modalităţile prin care a implementat tema florală în piesele haute couture prezentate în ianuarie 2015 la Săptămâna de Modă de la Paris. O surpriză plăcută au fost pelerinele de ploaie din cauciuc, care include imprimeuri florale şi arată neaşteptat de elevat în ansamblu cu rochiile care în anumite cazuri au fost făcute din paiete, grupate tot floral.

Aşadar, marile case de design vestimentar au început anul 2015 fermecate de inpiraţia descoperită în flori. Şi au redat această reverie într-o serie de colecţii care exudă optimism şi eleganţă.

8

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here