Florile sunt o formă de artă făcută de natură. Probabil de aceea încercăm să le imităm şi să le atingem perfecţiunea. Bijutierii oferă în acest sens unele dintre cele mai spectaculoase şi rafinate reproduceri ale detaliilor care fac din flori un stereotip al frumuseţii.

Text: Alex Buţu

deschidere 1

Pictorul impresionist Claude Monet considera că florile sunt motivul pentru care a început să picteze. Iar designerul Christian Dior a spus că, “după femei, florile sunt cel mai adorabil lucru pe care Dumnezeu l-a oferit lumii”. Sunt cuvinte mari, dar fascinaţia oamenilor pentru flori este lesne de înţeles. Florile sunt perene, sensibile şi fragile, dar frumuseţea lor este o reală metaforă transpusă în mii de culori, arome şi forme suave. O floare ofileşte, dar are minunata putere de a renaşte sezonier în toată splendoarea sa. Suntem fascinaţi de aceste calităţi şi vrem să împrumutăm din frumuseţea florilor. Iar acest lucru este cât se poate de evident în lumea bijutierilor. Chiar şi atunci când aceştia lucrează cu cele mai rare pietre sau metale preţioase, se inspiră constant din formele şi culorile florilor pentru a pune mai bine în valoare materialele folosite. Deseori reproducerea unei flori este cât se poate de fidelă. Iar migala faţă de detalii este răsplătită generos, după cum arată valoarea colecţiilor de orhidee devenite emblematice pentru Tiffany’s & Co. Asemenea exemplare sunt licitate de case cu renume precum Sotheby’s cu sume ce depăşesc uneori o sută de mii de dolari.

deschidere 3

Aceste broşe, care imită cu fidelitate orhideele, datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi au fost create de designerul Paulding Farnham în stil Art Noveau. Suprafaţa lor este emailată şi pictată meticulos, iar anumite elemente sunt ornate cu diamante şi alte pietre preţioase. În prezent, motivul floral este prezent în colecţia Tiffany’s & Co., care poartă numele altui designer celebru al companiei, Jean Schlumberger. Aceasta cuprinde şi broşa Floral Leaves Clip din aur de 18 carate şi diamante, care costă 12.000 de dolari. Acelaşi designer a creat şi o serie de coliere care sunt vedetele unor tranzacţii valoroase în rândul colecţionarilor. Din cele cu motive florale se remarcă piesele “Tulip” (modelul cuprinde lalele sculptate din aur de 18 carate şi insecte ornate cu diamante) şi „Morning Glory” (un grupaj de flori albastre din aur de 18 carate, platină şi safire). Acestea au fost vândute de Sotheby’s cu 233.000, respectiv 125.000 de dolari.

Din această ligă a bijuteriilor florale cu statut iconic fac parte şi creaţiile fine ale lui Joel Arthur Rosenthal. Broşa Poppy din 1982 este un festin vizual. Vorbim despre un diamant de dimensiuni generoase înfăşurat tandru de o floare de mac din aur şi turmalină. Piesa a fost centrul atenţiei în diverse expoziţii găzduite de muzee prestigioase precum Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

4 X

Macul poate fi considerat astfel o floare asociată cu Joel Arthur Rosenthal. Urmărind colecţiile altor case de bijuterii celebre, observăm că orhideea este laimotivul pentru colecţia actuală Cartier Caresse D’Orhidee, care cuprinde inele, brăţări, cercei, coliere şi broşe. Cartier declară slăbiciunea pe care o are faţă de orhidee, subliniind că a produs prima piesă inspirată din această floare în 1925. Ca de obicei, bijutierul francez exudă prin folosirea unei varietăţi de materiale scumpe, însă totul este redat într-un design delicat. Sunt disponibile modele cu diferite tipuri de aur, diamante, ametist, safire, turmalină etc. Interesantă este şi opţiunea unor modele cu orhidee neagră asortate cu diamante, care arată foarte şic deoarece culoarea aceasta adaugă o aură de mister.

5 X

Se pare că personalitatea florilor negre a captivat mai mulţi bijutieri. Dior are drept muză trandafirul pentru noua colecţie de inele, cercei şi coliere Rose Dior Pre Catelan. Una dintre alternative este trandafirul din onyx negru. Preţurile colecţiei Rose Dior Pre Catelan pornesc de la 3.700 şi ajung la 15.000 de euro.

Negrul este regăsit şi în portofoliul floral al elevatei case Van Cleef & Arpels. În acest caz găsim petale din onyx negru încadrate în aur alb şi completate cu o petală care grupează diamante. Rezultatul fascinează privirea şi denotă lux, clasă şi sobrietate. O pereche de cercei cu această combinaţie costă 15.000 de dolari. Tema florală este mai mult decât o colecţie. Van Cleef & Arpels are o categorie întreagă împărţită în mai multe colecţii inspirate din flori. La fel de bogată este şi varietatea de pietre şi metale preţioase pe care le utilizează.

Chaumet Paris oferă la rândul său o varietate de materiale scumpe pentru colecţia nouă dedicată hortensiei. Aceasta este o floare des întâlnită în parcuri şi grădini şi adorată de grădinari pentru spectacolul dat de varietăţile sale de culori. Unele piese din colecţia Chaumet Hortensia sunt ornate cu sute de diamante tăiate.

20 X

Aceeaşi abordare o întâlnim şi la Martin Katz pentru broşele din colecţia Nature. Bijutierul din Beverly Hills grupează sute de diamante de diverse culori în formele din aur alb şi platină care imită cu fidelitate laleaua. Un aspect original este că floarea în sine este detaşabilă de tulpină, astfel putându-se fixa o floare cu modele din diamante diferite sau din alte pietre valoroase (rubin, safir, opal).

Păstrând linia somptuoasă, ajungem la Oscar Heyman, un brand creat de fraţii Nathan, Oscar şi Harry, în 1912, după ce au acumulat experienţă nepreţuită în legendarul atelier Faberge până în 1906. Sotheby’s listează bijuterii florale ale acestui brand cu sume ce ajung la 200.000 de dolari. În prezent, Oscar Heyman are o categorie specială pentru broşe cu forme florale, precum şi brăţări, toate cuprinzând sute de pietre rare.

Dintre casele cu istorie trebuie să amintim de bijutierul britanic Harry Winston. Acesta etalează diamante de dimensiuni considerabile în colecţiile Sunflower (floarea-soarelui) şi Lily (liliac). La majoritatea modelelor din gama Sunflower s-a încercat montarea cu cât mai puţină platină, pentru a permite luminii să creeze reflexii cât mai ample din suprafeţele diamantelor tăiate impecabil.

Nu putem omite în subiectul bijuteriilor cu temă florală marca Piaget, care organizează din 2013 Ziua Trandafirului. Piaget Rose Day este o adevărată gală dedicată colecţiei Rose care reuneşte personalităţi din diverse domenii. Trandafirul a fost o prezenţă şi o inspiraţie constantă în viaţa lui Yves Piaget, după cum subliniază compania, astfel că este floarea asociată cu brandul şi transformată într-o serie de bijuterii diverse, al căror preţ depăşeşte în funcţie de model şi 55.000 de euro.

Însă chiar şi după o asemenea succesiune de bijuterii ultra scumpe nu putem uita că frumuseţea florilor este suficientă prin sine, fără a avea nevoie să fie reprodusă din materiale exotice. Iar cele mai bune exemple sunt bijuteriile care captează în răşină transparentă diferite flori, de obicei presate. Preţul acestor accesorii este de numai câteva zeci de dolari, însă efectul vizual pe care îl creează valorează mai mult.

11

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here