Respectul faţă de valorile clasice este la fel de important în modă ca şi puterea unei viziuni care deschide noi orizonturi. Iar colecţia “62,2 Meters”, semnată de designerul român Florin Dobre, oferă o fuziune originală între aceste două principii.

Florin Dobre (1)

Text: Alex Buțu

Prezentările designerului român Florin Dobre sunt adevărate spectacole, nu doar o serie de modele care se succed pe catwalk. De multe ori modelele sale interpretează un rol, au coregrafie. Accentul este asupra personajelor şi contextelor în care sunt prezentate acestea. Show-urile sale spun o poveste. Iar cel mai recent capitol i-a adus titlul Best International Collection în cadrul Serbia Fashion Week 2014, desfăşurat între 14 şi 18 octombrie la Novi Sad. Din lista de designeri internaţionali au mai făcut parte nume precum polonezul Iga Szuchiewicz care a prezentat pentru brandul Malgrau, italianul Andreea Lazzari sau Eymeric Francois din Franţa.

Florin Dobre (3)

Colecţia pentru bărbaţi pe care Florin Dobre a dedicat-o sezonului primavară/vară 2015 s-a distins prin faptul că te invită să explorezi noi interpretări, dar în acelaşi timp fascinează şi prin abordarea nouă a unor stiluri devenite tradiţionale, pe care le pune în evidenţă prin detalii atent studiate. Numele colecţiei este “62,2 Meters”, fiind derivat din faptul că toate piesele acesteia au fost croite dintr-o singură bucată de material cu lungimea specificată în titlu. Pentru producerea acestui material, designerul a avut sprijinul departamentului de creaţie al fabricii Dorobanţul S.A., una dintre cele mai reputate fabrici de textile din România, cu o tradiţie lungă în industria vestimentară. Ideea utilizării unei singure fâşii de material a fost folosită de Florin Dobre pentru a reflecta unitatea românilor de pretutindeni. Creatorul subliniază că această colecţie “reflectă esenţa şi rezistenţa unităţii româneşti în faţa tuturor şi a timpului.”

De altfel, colecţia pare un periplu în timp şi un colaj de stiluri. Unele pălării amintesc de clop ul cu pene de păun din Bistriţa-Năsăud, altele ar fi fost ideale şi pentru Marele Gatsby. Portul tradiţional românesc a făcut pereche cu sacouri galante. Ansamblul oferă senzaţia de transformare a portului tipic căluşarilor într-unul de gentleman britanic. Brâurile, cămeşile, accesoriile şi legăturile din partea de jos a pantalonilor sunt un omagiu adus tradiţiei româneşti. Creatorul explică faptul că a gândit această colecţie ca un omagiu adus “bărbaţilor boemi care au lansat curentul modernismului avangardist european, ce se regăseşte în orice aspect al modei masculine actuale.”

Florin Dobre (4)

Iar Florin Dobre a oferit acestei colecţii o expunere într-adevăr europeană, având în vedere că premiul de la Novi Sad a fost încununarea ce a urmat prezentărilor organizate în Londra şi Bucureşti. În stilul care îl caracterizează, a oferit show-uri care depăşesc şablonul tipic prezentărilor de modă. În capitala britanică, pe 16 iunie, modelele s-au deplasat cu un autobuz londonez “double-decker” între 5 locaţii şi au transformat străzile în podiumuri, surprinzând trecătorii cu un show efemer. La Bucureşti a avut în 27 septembrie un adevărat spectacol de teatru, muzică şi modă cu nu mai puţin de 82 de personaje. Show-ul găzduit de Romexpo a dezvăluit colecţia “62,2 Meters” într-o ambianţă nuanţată de skateri, biciclişti, fete îmbrăcate elegant şi băieţi care îl imită pe Michael Jackson. Decorul realizat de Thomas Antiques a reprodus peisajul urban tipic prezentării iniţiale din Londra, cu clădiri iconice şi cabine telefonice roşii.

(Articol apărut în numărul 106 – noiembrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru artricole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here