Probabil nu există designer care să nu fi fost atras de strălucirea aurului. Iar acest metal preţios şi radiant este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru elita modei, după cum o dovedesc colecţiile recente.

Text: Alex Buţu

14a-mcqueenaw2010goldfeathers

Aurul nu este un trend în modă, aurul este modă. De aceea prezenţa sa este constantă în arta vestimentară. Este genul de material cu puterea de a eclipsa. Odată inclus într-un context devine vedeta ţinutei. Este riscant de folosit şi greu de temperat, iar asta îl face cu atât mai fascinant. Reprezintă ingredientul ideal pentru o ţinută maiestuoasă, motiv pentru care a devenit emblematic pentru regalitate, mitologie şi biserică, fiind inclusiv simbol al divinităţii. Aşadar, marea provocare este dozarea elementelor din aur sau de culoare aurie. Dar exemple desăvârşite apar mereu în lumea modei. De exemplu creaţiile aurii ale vizionarului Alexander McQueen au devenit piese de muzeu şi sunt date drept reper de echilibru şi originalitate. Este celebră aşa-zisa “rochie din aur lichid„ pe care a creat-o pentru Givenchy, felul în care a fost croită dând senzaţia că metalul preţios s-a topit pe silueta modelului. Însă poate cea mai impresionantă va rămâne rochia cu pene de raţă vopsite auriu care îmbrăţişează silueta. Aceasta are o însemnătate puternică prin suavitatea formelor şi perfecta combinaţie de materiale, dar şi prin faptul că a făcut parte din colecţia prezentată după ce designerul a decedat în 2010. Aparenţa angelică, divină a rochiei care încorpora şi elemente din stilul baroc a părut o previziune a designerului pentru trecerea sa în nefiinţă. Dar creaţiile sale au devenit clasice, atemporale.

Aceeaşi calitate o denotă în anii recenţi şi Zuhair Murad, care s-a dovedit la rândul său unul dintre cei mai iscusiţi utilizatori ai elementelor aurii, după cum reflectă şi colecţia haute couture pentru primăvară/vară din 2013. Regăsim folosirea motivului cu pene aurite ca la McQueen, dar se remarcă şi naturaleţea asortării cu nuaţe de alb şi culoarea şampaniei. Este interesant şi faptul că inclusiv rochiile pentru care s-a folosit metoda imprimării denotă un rafinament foarte înalt. Însă majoritatea pieselor fascinează prin broderiile elaborate.sau prin detaliile aplicate.

zuhair-murad-ss-2013-couture-0390

Ellie Saab şi Gucci, au recurs în 2014 la auriu pentru colecţii cu tentă chich dezinvoltă, care pune în evidenţă senzualitatea feminină. Colecţiile celor două case de modă au recurs atât la material aurii cu aspect lucios, metalic, cât şi la texturi mate, ale căror reflexii sunt date de felul în care se pliază şi se ondulează materialul.

Auriul a fost folosit fără rezerve de designerii Domenico Dolce şi Stefano Gabbana, care au sfidat acuzaţiile de evaziune fiscală pe care le-au avut de confruntat în ultimii ani. Cei doi şi-au declarant fără echivoc nevinovăţia şi acest mesaj s-a transformat în colecţii Dolce&Gabanna în care auriul este vedeta absolută. Cea mai directă referire la procesul cu statul italian este încorporarea unor monezi aurii uneori exagerate ca dimensiuni, inspirate din motivele siciliene. La fel de acaparante sunt tema bizantină, elementele tipice bisericii ortodoxe, precum şi elementele stil mosaic, care dau prestanţă colecţiilor şi transmit mesaje puternice în contextul controversatului proces.  În toamna lui 2014, Curtea Supremă de Justiţie din Italia i-a declarat pe cei doi designeri nevinovaţi de evaziune fiscală, răsturnând deciziile a două curţi inferioare care îi condamnau la cel puţin 18 luni de puşcărie şi ar fi adus statutului Italian o sumă colosală.

Tehnologia ţeserii cu aur

Un pas foarte important pentru încorporare aurului veritabil în materialele textile a fost făcut prin soluţia dezvoltată de Institutul de cercetare EMPA, mai exact Laboratoarele Elveţiene pentru Ştiinţa şi Tehnologia Materialelor. Spe conceput un proces de placare a fibrelor textile cu aur de 24 de karate, care face foarte uşoară şi versatilă ţeserea firelor aurite în orice design imaginat de creatorii din domeniul modei sau al decoraţiunilor. La momentul prezentării în 2011, metoda era rezultatul a 10 ani de cercetare desfăşurată de EMPA. Acesta constă într-un aparat special de dimensiunea unui frigider. În interiorul său o bucată de aur este bombardată cu ioni de argon, ceea ce face atomii de aur să adere la firele de poliester. Fibrele beneficiază astfel de o placare durabilă cu aur, rezistând la orice fel de împletire, coasere sub forma unor broderii şi la spălare. Primul parteneriat în domeniul modei încheiat de EMPA a fost cu Jakob Schlaepfer, o celebră companie specializată în broderii pentru modă şi decoraţiuni interiore, care a folosit materialul în colecţia sa de iarnă 2012/2013. La fabrica de cravate Hofmann und Co AG au fost produse cravate, papioane şi batiste pentru sacou ţesute din fibrele aurite şi fire de mătase neagră. O cravată conţinea 8 grame de aur de 24 de karate şi costa aproximativ 7.500 de euro. Pe lângă maleabilitate şi rezistenţă, marea calitate a materialelor aurite de EMPA este fineţea la atingere. Acest lucru face diferenţa faţă de alte textile care practic sunt împletite cu fir de aur, în stilul corzilor de chitară. Acelea sunt rigide, mult mai sensibile la împletire şi nu oferă acelaşi rafinament.

Sfaturi pentru asortare

Persoanele blonde se pot sfii să poarte auriu, deoarece se tem că personalitatea şi chipul se pierd în ansamblul format cu ţinuta. De aceea este recomandabil ca elementul vestimentar să fie de un auriu cu o nuanţă diferită. Sunt propuse sfaturi şi pentru asortarea auruiului cu alte culori. De exemplu, este apreciată aocierea cu accesorii sau haine de culoare burgundy. Această nuanţă vişinie, tipică sezonului de toamnă şi botezată culoarea vinului nobil, este contrastantă cu auriul a cărui strălucire o scoate în evidenţă. Desigur, o combinaţie clasică şi elegantă este asocierea cu negru. Dar şi griurile închise şi mate pot avea acelaşi efect, atribut pe care îl regăsim şi la hainele de culoare olive. Un joc cromatic delicat poate fi creat şi împreună cu nuanţe diferite de maro. Farmecul fin rezultă în această situaţie din potrivirea spectrului de nuanţe. Dintre asocierile îndrăzneţe, dar foarte sexy, se distinge folosirea auriului împreună cu materiale de culoare roşu aprins. Şi violetul sau movul pun în valoare auriul, fiind asocieri care au statut emblematic pentru casele regale. Nu în cele din urmă, trebuie menţionat mixul dintre auriu şi alb, care poate fi o expresie vizuală a graţiei şi purităţii.

Elementele vestimentare sau accesoriile aurii oferă contextul perfect şi pentru un machiaj care conţine auriu. Aplicat pe pleoape, acesta atrage atenţia asupra ochilor prin efectul luminos pe care îl crează şi prin evidenţierea conturului negrul al ochiului şi al genelor acoperite cu rimel tot de culoare neagră. Este o alegere potrivită pentru ţinute de seară, pentru momente festive. Tot pentru asemenea ocazii pot fi încercate rujuri aurii. Există propuneri cu textură delicată, care evită riscul unui look ostentativ, precum rujul Burberry Lip Mist No. 217 Gold. Calitatea rujurilor asemănătoare cu acesta este că sunt mai apropiate de un gloss decât de un ruj clasic, însă au textura mai fină decât a glossului. Practic adaugă un pic de volum şi strălucire subtilă.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here