Sunt multe metode pentru a realiza o serie limitată de trabucuri. CÆSAR are propriul răspuns la această provocare. După ceasuri, mașini și vinuri, acum am realizat prima serie limitată de trabucuri dedicată unui brand românesc. O nouă premieră istorică pentru CÆSAR! Și, dacă nu vi se pare prea mult, pentru România!

Trabuc - Caesar Club0106

Text: Dan Vardie

Pentru cei mai vechi  CÆSAR-i, o nouă serie limitată nu mai este o surpriză. Însă pentru iubitorii de cigars este, totuși, o mare premieră. Unul din cei mai mari cigar aficionado ai lumii, o adevărată legendă în SUA, Nestor Miranda ne spunea în timpul întâlnirii noastre din Republica Dominicană: „Clubul  CÆSAR este fabulos. Seria limitată realizată de membrii Clubului  CÆSAR împreună cu prietenii noștrii de la La Aurora este incredibilă. Nimeni nu a mai avut această abordare. Vă felicit!”

Sigur, fiecare domeniu are o abordare diferită. Probabil cel mai apropiat de trabucuri este cel a vinurilor. La OTAZU, în Spania, am „brevetat” o metodă ce realizare a unei serii limitate de vinuri care s-a dovedit de mare succes. Inutil de spus, „CÆSAR OTAZU” Limited Edition este sold out de mult. Mai mult de jumătate din acest vin excepțional, garantat 90 puncte Parker, a fost vândut înainte de a fi degustat! Nu suntem ipocriți și recunoaștem că ne-am inspirat din propria grădină dar am elaborat o metodologie diferită, specială pentru trabucuri.

Trabuc - Caesar Club0101

Ca să poți face o serie limitată de trabucuri excepționale, ai nevoie de un partener de excepție. Împreună cu prietenul meu în această aventură, Wael El Gadban, am imaginat/documentat diverse opțiuni. Sigur, prima care-ți poate veni în minte este o havană. Numai că aici este practic imposibil să faci ceva. Și, fără să rănim pe nimeni, lumea trabucurilor a evoluat spetaculos și prin alte părți ale lumii… Domincana a devenit un „no 1” în această industrie. Recunoaștem că am fost – și eu și Wael- fascinați de Arturo Fuente. Am pus în mișcare multe „pile” în a-l convinge pe Carlito Fuente să ne vedem și să realizăm seria limitată împreună. Ca să vă faceți idee unde am ajuns, pot spune aici în exclusivitate că am discutat cu Jean Claude Biver, președintele diviziei de ceasuri LVMH și cu Ricardo Guadelupe, CEO-ul Hublot pentru a ajuta relația cu Carlito. Pentru cei care nu știu, Hublot a realizat o serie limitată de ceasuri pentru Arturo Fuente.

Însă am găsit o „adresă” mai bună. Guillermo Leon reprezintă una din cele mai bogate familii din Caraibe. Controlează diverse industrii care au ajuns să reprezinte 8% din PIB-ul Republicii Domincane! Dacă mai știți vreo familie care să aducă o asemenea contribuție la PIB-ul unei țări, să ne spuneți și nouă! În acest imperiu, La Aurora, o companie înfințată la 1903, a ajuns să fie cel mai reprezentativ manufacturier de trabucuri din Republica Domincană – chiar și prin comparație cu Arturo Fuente sau Davidoff, ambele producând tot pe această insulă! În Guillermo am găsit partenerul ideal, omul care a aprobat toate excepțiile de la orice reguli impuse acestui business. Pentru că CÆSAR a sfidat întotdeauna regulile oricăror industrii, aducând o contribuție unică. Chiar la nivel mondial, dacă nu vi se pare lipsă de modestie.

Trabuc - Caesar Club0102

Apoi ai nevoie de cel mai bun Master Blender. Așa cum la blend-urile de whisky sau coupajele de vin, este nevoie de acest om providențial care poate crea un produs fabulos. Manuel Inoa, creatorul din spatele trabucurilor La Aurora este un magician. El știe ca nimeni altul cum să aducă cele mai spectaculoase arome din diversele soiuri dar și frunze de tutun la un numitor fabulos. Nota bene. Chiar și frunzele de pe aceeași plantă sunt diferite din multe perspective, ca să nu spunem că același soi depinde și de terroir- cum ar spune un oenolog! Manuel a fost însă și cel mai mare avocat al seriei limitate. „Ești nebun cu ce îmi ceri, dar îmi place. Îți promit că o facem. Uau!” îmi spunea Manuel încă de la prima întâlnire. Fără această „nebunie” nici nu se poate. Altfel, nu poți fi special într-o lume plină de specialități.

Cu Manuel am vorbit pe îndelete ce fel de trabuc vrem. Am stabilit că trebuie să aibă 4-5 foi pentru filler! Asta duce la 7 frunze un singur trabuc! Exact ca în cele mai pretențioase/ elaborate trabucuri la nivel mondial. Am dorit un wrapper excepțional și un binder original Dominican. Ba mai mult, ne-am dorit să mergem pe un „PVRVS DOMINICANVS” – care avea ulterior să devină chiar numele seriei limitate. Adică tutun crescut în Domincană, probabil cel mai scump trabuc posibil astăzi pe planetă.

Trabuc - Caesar Club0103

Impreună cu Manuel am creat chiar 5 blend-uri, adică 5 trabucuri care au intrat în „malaxorul” votului membrilor  CÆSAR Club. Era după vizitele manufacturilor domincane dar și după un curs intensiv de blend-uire și degustare absolvit „Suma cum Laude” de membrii  CÆSAR sub bagheta magică a lui Manuel. Cele 5 trabucuri nu aveau nume ci doar cifre. Testul a fost în orb, singurul care știa toate blendurile fiind Manuel. Subsemnatul a refuzat să le știe – adică ce număr este, ce blend – tocmai pentru a nu fi influențat.

Tutunul folosit la cele 5 blend-uri unice, create special pentru acest test de serie limtată, sunt parte folosite la trabucurile La Aurora care trec toate de 90 puncte la Cigar Aficionado. Ca și la vin,  CÆSAR nu acceptă decât excepționalul. Degustarea celor 5 blenduri a durat câteva ore, un fum infernal – deși eram în Sala principală de degustare de trabucuri La Aurora, capacitatea instalației de condiționare a fost compet depășită!- și multă atenție la simțuri pentru membrii Juriului. Rezultatul – ce poate fi văzut în imaginea alăturată- a fost destul de clar. Nr 4 a luat primul loc și dreptul de deveni prima serie limitată de trabucuri din istoria României! „Eu personal, aș fi mers pe blend-ul cu nr 5 – ce să fac sunt subiectiv – dar cred că nr 4 este cel mai bun. Este un blend de minim 93 puncte Cigar Aficionado, adică top 10 mondial!” Nu o spunem noi, ci Manuel Inoa, care are destule trabucuri în acest top.

Wrapper-ul – probabil cea mai importantă parte a trabucului – este Dominican seed Corojo. Un wrapper a cărui faimă dăinuie încă din anii 1940 – subțire, fin și suplu, are toate caracteristicile pentru a atinge perfecțiunea învelișului unui trabuc. Originare din Cuba, unde până în 1997 era wrapper-ul exclusiv al havanelor, frunzele de Corojo cresc acum în cel mai bun sol de tutun din lume: Cibao Valley din Republica Dominicană.

Denumirea provine din cuvântul “criollo”, în traducere, “nativ”, acesta fiind numele seminței de tutun pur cubaneze din care a și derivat frunza de Corojo. Deși extrem de populară în Cuba în secolul trecut, ironia face ca, pe măsură ce recunoașterea sa a depășit granițele, cubanezii să înceteze să o mai utilizeze. Legenda spune despre semințele de Corojo că ar fi părăsit tărâmul cubanez într-un plic strecurat pe aeroportul din Havana în buzunarul unui vizitator străin. În Cuba sau în Republica Dominicană, unde este crescută acum, Corojo a fost și este o frunză extrem de dificil de îngrijit, motiv pentru care este și foarte scumpă. Este o frunză „oily” cu gust bogat de cafea, citrice și ciocolată.

Binder-ul este Dominican seed Olor cu note puternice de fructe roșii și flori. După cum indică și numele, aromele acestea nu se resimt doar în momentul în care trabucul este aprins, ci pot fi cuprinse și doar mirosind această frunză de tutun. Crescut în lumina puternică a soarelui în același sol bogat al Cibao Valley, binder-ul Olor a trecut printr-un îndelungat proces de producție, care a durat în jur de 200 de zile, pentru a fi apoi păstrat în baloturi speciale vreme de aproape 2 ani.

Filler-ul are 5 soiuri de tutun, toate provenite din Domincană. În filler, tutunul Corojo și cel Olor îmbină un gust subtil de ciocolată și cafea cu o aromă de verdeață umedă. La rândul ei, frunza dominicană Cubano se aseamănă cu “el tabaco negro cubano”, esența adevăratului tutun cubanez, dar aromele intense – alune și lemn – și caracteristicile unice sunt specifice solului dominican al Cibao Valley. Frunza de Piloto Cubano se resimte puternic, cu o savoare de citrice și boabe de cafea, iar Andullo aduce un gust care este mai cunoscut fumătorilor de pipă, datorită uleiurilor și umidității specifice procesării sale. Dominican seed Andullo folosit pentru „our campesinos”- (oamenii care muncesc pe plantațiile de tutun) – după cum spunea Manuel Inoa, a fost primul tutun folosit – prin fermentare – pe insulă de amerindienii nativi Araucano. Culoarea închisă vine de la uleiuri și yagua, o procedură aproape mistică folosită încă din vremuri imemoriale.

Trabuc - Caesar Club01131

Seria limitată vine în două formate speciale. Preferido – un „shape” realizat doar de La Aurora – numit și „forma perfectă” 5 X 54 și petit belicoso de 5 1/2 x 52. Preferido se livrează în cutii de doar 7 trabucuri – o altă cifră unică în toată industria mondială a trabucurilor! – în timp ce cutiile pentru Petit belicoso sunt la 25 de bucăți. La unicitatea formelor și a blendului se adaugă producția extrem de mică. În total, toată seria limitată este de 5.050 de bețe. Este cea mai mică serie limitată de trabucuri realizată vreodată de un producător veritabil de trabucuri! Ca să facem o comparație, chiar și cele mai mici serii limitate de trabucuri sunt de ordinul zecilor de mii de bucăți pentru un singur format. Preferido sunt doar 150 de cutii cu totul, adică doar 1.050 de bețe! Fără Guillermo, această cantitate infimă, nu ar fi fost posbilă niciodată și nicăieri, la nici un alt producător domincan sau nu.

Seria limitată „CÆSAR PVRVS DOMINICANVS” s-a produs o singură dată. O nouă serie – dacă va fi realizată – va avea un alt blend. Această serie este unica – nici La Aurora nu are voie să o producă in afara seriei limitate CÆSAR ! One of kind, once in a lifetime! Exact ca toate seriile limitate CÆSAR din orice domeniu.

Trabuc - Caesar Club0109

Se poate cumpăra doar direct prin CÆSAR Concierge sau prin magazinele El Uniqo. În rest, nu căutați, că nu aveți unde.

CÆSAR PVRVS DOMINICANVS Cigarpedia

 Dominican seed Corojo

Este un tip de tutun folosit în primă fază ca wrapper pentru trabucurile cubaneze. Soiul a fost inițial cultivat în regiunea Vuelta Abajo de Cuba, dar astăzi creşte în regiunea Cibao Valley din Republica Dominicană. A fost inițial dezvoltat de Diego Rodriguez la ferma sa din SantaInes, de unde îşi ia şi numele. Mai târziu fiul său, Daniel Maria Rodriguez, a perfecționat soiul Corojo și a dezvoltat „cel mai bun wrapper din lume” până când revoluția comunistă a lui Fidel Castro a făcut ca familia să părăsească țara pentru totdeauna. Între 1930 și 1990 toate trabucurile cubaneze, indiferent de marcă sau de fabrică, foloseau wrapperul Corojo. Cu toate acestea, sensibilitatea soiului la diferite boli a condus la încetarea utilizării sale în Cuba, dar şi perfecţionarea pe alte tărâmuri, acum fiind crescut cu succes în unul dintre cele mai bune soluri din lume, Cibao Valley.

 Dominican seed Olor

Una dintre cele doua mari familii de tutun crescute în Republica Dominicană, alături de Piloto Cubano, originară tot din Cuba. Este mai subţire şi mai mică decât frunza de Piloto Cubano, dar are un gust şi un miros aparte – (tr.span olor = miros, aroma). Are capacităţi de ardere deosebite, motiv pentru care este utilizată în compoziţia multor trabucuri.

 Dominican seed Piloto Cubano

Piloto Cubano: derivat din semințe cubaneze, aceasta este, de obicei cel mai puternic soi, folosit pentru a adăuga tărie în compoziția trabucului. Frunzele de balotat au reprezentat o problemă reală pentru fabricanții de trabucuri din Republica Dominicană. Până la experimentele lor pe frunza-înveliș derulate de Fuente la ferma din El Caribe, situate la aproximativ 2 ore la sud de Santiago, se credea a fi imposibil să fie crescut un înveliș de calitate în Republica Dominicană. Frunzele de balotat erau în mod normal, importate din Connecticut sau Camerun pentru a termina țigara altfel pur Dominicană. Dar, Carlos Fuentes a fost determinat să crească învelișurile Dominicane după ce i s-a spus că nu este posibil de către un grup de comercianți europeni. După ce a văzut un lot neobișnuit de Piloto cubano crescut de Angel Oliva la ferma sa, care avea să devină mai târziu “Chateau de la Fuente”, Carlos Fuente a decis că acesta va fi învelișul dominican. După imensul său success obținut prin linia Opus X care a folosit pentru prima dată acest înveliș, alți producători de trabucuri au urmat exemplul. În prezent, există mai multe Dominicane „Puros”, realizate de La Flor Dominicana, Davidoff, La Aurora, Augusto Reyes a Fittipaldi Cigars.

 Dominican seed Andullo

Andullo este tutunul mister în “Project 805”. E sufletul „stick”-ului, este ceea ce dă acea complexitate neobișnuită de aromă pur dominicană. Acesta este originar din sudul Republicii Dominicane. Cu toate acestea, Andullo a fost îndrăgit de popoarele indigene din Caraibe timp de cel puțin 500 de ani. Deși tutunul este colocvial numit Andullo, este procesul – și nu frunza – cel care face tutunul Andullo unic. Prelucrarea tipică de foi de trabuc include legarea frunzelor de tutun proaspăt culese împreună și agățate în ciorchini într-un hambar pentru a se usca, după care frunzele sunt lăsate să fermenteze. Procesul Andullo este diferit. Frunzele de tutun de la plantele Rabito și Quin Diaz sunt recoltate și îngrămădite într-o serie de coji de semințe de palmier numit Yagua. Când sunt umplute, păstăile de semințe de palmier sunt înfășurate într-o frânghie naturală pentru comprimarea tutunului Andullo. Stivuite într-un hambar și rotit la intervale regulate, Andullo fermentează în Yagua timp de până la 2 ani. Când fermentația este în sfârșit completă, produsul rezultat este o frunză de tutun natural tare, de culoare închisă, aromatic, pământesc si dulce. (Alexandra Fulga a contribuit la realizarea acestei Cigarpedia)

Trabuc - Caesar Club0107

 Istoria La Aurora

Originile La Aurora datează din 1903, în comunitatea lui Don Pedro, Guazumal, Tamboril, acolo unde Don Eduardo Leon Jimenes a fondat fabrica de trabucuri. Compania și-a început operațiunile cu o investiție modestă, dar cu o ambiție mare, aceea de prezenta produse de cea mai bună calitate.

La Aurora este o companie cu o tradiție apreciabilă, cunoscută pentru munca susținută pe care o depune. Prin combinarea voinței și a tenacității, frații Leon au reușit în acest fel să invingă numeroase limitări de ordin financiar. Rezultat al muncii susținute, fabrica s-a dezvoltat după relocarea în Santiago de Los Caballeros.

Trabuc - Caesar Club0105

Don Eduardo Leon Jimenes, fiul al unor cultivatori de tutun, a moștenit pasiunea pentru activitățile agricole, tutun și muncă. El a creat un stil propriu al cultivării tutunului și al producției de trabucuri utilizând cei mai buni maeștri din regiunea pe care a făcut-o să înțeleagă importanța creării unui produs de calitate.

După moartea acestuia, fiul său, Eduardo Leon Asensio și-a asumat rolul de conducător al companiei și a intrat și în domeniul producției de țigări. A făcut acest lucru combinându-și efortul și expertiza cu cele ale fratelui său, Fernando Leon Asensio, și cu frații mai mici ai familiei, Guillermo și Jose.

În anul 1963, compania a trecut prin transformări majore și, ca rezultat al acestora, s-a îndeplinit un vis – producția de țigări. Compania și-a stabilit sediul în Villa Progreso, la periferia orașului Santiago. Fabrica de țigarete a fost relocată aici, la scurt timp după ce a început activitatea de export.

Succesiunea generațiilor la conducerea companiei s-a petrecut după principiul unității familiei. Generația Leon Asensio, formată într-o solidă educație tehnică bazată pe valorile familiei, și-a asumat provocările epocii moderne, și anume exportul și expasiunea gamei de produse cu ajutorul tehnologiei moderne.

Trabuc - Caesar Club0104

Provincia Santiago de Los Caballeros se mândrește cu numele de “capitala mondială a manufacturii de trabucuri” având La Aurora drept cel mai mare exportator de trabucuri.

Aroma și gustul acestor produse dominicane au obținut prestigiu internațional, iar trabucurile La Aurora sunt considerate printre cele mai bune din lume.

Trabuc - Caesar Club0110

(Articol publicat în numărul 106 – noiembrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here