Puțini sunt cei care își închipuie în prezent câte aplicații în medicină are fibra de carbon. Cu toate acestea, materialul compozit pătrunde tot mai adânc în cabinetele doctorilor și chiar în corpul pacienților. Cu rezultate remarcabile.

Carbon fiber in medicine (2)

Text: Robert Stan

A fost nevoie ca Oscar Pistorius să devină campion paralimpic pentru ca lumea să afle că poți alerga cu o viteză uimitoare chiar dacă un eveniment nefericit a dus la amputarea ambelor membre inferioare. Tot atunci, interesul generat de evoluția spectaculoasă a atletului sud-african a scos la iveală faptul că acesta utiliza pentru alergare o proteză din fibră de carbon. E drept că, ulterior, responsabilii Comitetului Olimpic Internațional au decis că proteza cu pricina îi conferă utilizatorului un avantaj imposibil de bătut de alți competitori și au decis să introducă noi reglementări care să limiteze utilizarea noilor tehnologii în sporturile olimpice, însă informația începuse deja să circule. Întregul mapamond știa că fibra de carbon a pătruns în medicină.

Interesant este însă faptul că acest material compozit își avea de ani buni locul său în cabinetele medicale chiar dacă puțini știau asta. În domeniul protezelor, de exemplu, Otto Bock realizase deja o multitudine de echipamente pentru înlocuirea membrelor. Deși în majoritatea cazurilor era vorba despre proteze metalice care nu aveau decât sistemul de prindere realizat din materiale compozite, începuse deja utilizarea fibrei de carbon în medicină. A venit apoi inovația companiei Partial Hand Solutions care, în asociere cu Vanguard Plastics , a realizat un braț din material compozit cu degete acoperite cu poliuretan. Acestea pot fi curbate în funcție de dorință eliminând astfel necesitatea utilizării câte unei proteze diferite în funcție de activitate. Din acel moment, protezele din fibră de carbon și alte materiale cu totul noi au intrat definitiv în zona vizibilă a medicinei. Și asta a născut chiar o industrie extrem de profitabilă. Poate părea incorect să vorbești de bani în asemenea cazuri însă știm cu toții că medicina nu mai este de mult timp doar o știință. Ei bine, numai producția de proteze pentru membre  înseamnă în prezent o industrie de 2,2 miliarde de euro.

Carbon fiber in medicine (3)

Lasând deoparte aria din medicină care pare – doar pare! – cea mai deschisă către înglobarea de materiale noi precum fibra de carbon, este bine de știut că acest compozit a intrat deja și în componența unor organe interne ale corpului uman. Deși multe astfel de implanturi se află încă în stadiul de experiment și nu sunt aprobate pe deplin de autoritățile din unele state ele sunt utilizate la scară redusă în diferite clinici de pe tot globul. Există deja medici care au înlocuit părți de oase, ajunse la un nivel de degradare fără întoarcere, cu mulaje din fibră de carbon. De asemenea, unii medicii ortopezi au început să utilizeze implanturi sau suporturi pentru a ajuta la regenerarea oaselor. Încă din 2009 MNB Medical Applications din Israel a obținut abrobarea europeană pentru ceea ce ei numesc Piccolo Humeral Composite Nailing System, echipament aplicat intramedular destinat să ajute la tratarea fracturilor.

Carbon fiber in medicine (5)

Și în chirurugie există în prezent aplicări ale fibrei de carbon, e drept, mai degrabă în domeniul instrumentarului utilizat de medici. De asemenea, faptul că fibra de carbon absoarbe niveluri foarte scăzute de energie a creat un loc special pentru aceasta și în domeniul imagisticii. Multe dintre echipamentele de radiologie de astăzi au părți componente din carbon. Din nefericire, deși sunt descoperite tot mai multe aplicații ale fibrei de carbon în medicină, procesul de aprobare al acestora durează enorm, iar evoluția rapidă a utilizării acestu material compozit este astfel frânată. Cu toate acestea, în protetică, implant, chirurgie sau dignosticare, fibra de carbon, ca material extrem de util, câștigă recunoaștere de la un an la altul.

Carbon fiber in medicine (6)

(Articol publicat în numărul 104 – septembrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here