Cu metropole care ajung să valorifice pentru construcții orice palmă de pământ, misiunea arhitecților însărcinați cu proiectarea unor oaze de verdeață este din ce în ce mai grea. Și dacă la suprafață nu mai este loc, iar în spațiu încă nu se poate, singura soluție rămâne subteranul. Problema este că un parc nu prea poate fi rupt de lumina Soarelui, dar aici întră în joc știința.

lowline art1

Proiectul parcului Lowline din Manhattan are șansa de a se materializa într-o construcție de acest gen. Acesta ar trebui să fie situat într-un vechi complex de galerii de metrou, renovate și adaptate. În privința luminii naturale, absolu indispensabile pentru vegetația oricărui parc, responsabilii proiectului spun că vor reuși să o aducă în subteran printr-un sistem de fibră optică, circa 150.000 de dolari fiind deja investiți în acest scop. La suprafață vor fi amplasate antene speciale care colectează lumina solară și o redau apoi în subteran prin alte antene reflectorizante.

lowline art2

Nu în ultimul rând, ambiția dezvoltatorilor este și de a demonstra cum tehnologia poate duce la modificarea structurii orașelor aglomerate, asigurând oaze de verdeață chiar și în subteran. Lucrările ar trebui să înceapă în 2017, iar Lowline ar putea fi gata un an mai târziu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here