Sunt puțini cei care nu și-au dorit ca, măcar pentru câteva zile, să se rupă complet de lume și să se relaxeze în mijlocul naturii. Mulți au renunțat la idee de teama condițiilor, uneori jalnice, care se găsesc în zonele unde o astfel de escapadă poate avea loc. Cu toate acestea, există multe locuri pe pământ unde cele două noțiuni – singurătatea și luxul – se îngemănează. Și așa apar în jurnalele de călătorie ale temerarilor resorturi precum Casa Andina Isla Suasi, Kakslauttanen sau Saffire Freycinet.

Saffire Freycinet1

Text: Robert Stan

Casa Andina Private Collection Isla Suasi

Casa Andina Private Collection Isla Suasi

La câteva mii de kilometri de România, în America de Sud, se găsește un mic hotel căutat în ultima vreme de tot mai mulți oameni dornici de a uita măcar pentru câteva zile de afaceri, bani, bănci, impozite sau chiar de oamenii din jur. În mijlocul lacului Titicaca din Peru, pe însorita insulă Suasi se află Casa Andina Private Collection, grup de clădiri construite în întregime din lemn și piatră la care poți ajunge doar după o călătorie de câteva ore cu avionul, urmată de una cu un vehicul de teren și de o escapadă cu șalupa rapidă peste marele lac amplasat la 3.800 de metri deasupra nivelului mării. Odată ajunși la micul hotel cu doar 23 de camere, toate asigurând o vedere perfectă asupra lacului Titicaca și o liniște întreruptă doar de trecerea în zbor a unei păsări sau de clipocitul liniștit al apei. Dacă vă este teamă că v-ați putea plictisi de stat lângă șemineul care încălzește camera, nu trebuie să vă faceți probleme. Pe lângă minunate plimbări pe insulă, gazdele vă pot pune la dispozițiie caiace cu care puteți străbate cel mai înalt lac navigabil din lume sau vă pot delecta cu mâncăruri pe care doar în Peru le puteți găsi.

 Kakslauttanen Arctic Resort

Kakslauttanen Arctic Resort

Unul dintre cele mai interesante, retrase și misterioase hoteluri din Europa se numește Kakslauttanen Arctic Resort și se află la nord de cercul polar, în Finlanda. Amplasat în mijlocul unei păduri, hotelul pune la dispoziția vizitatorilor apartamente în igluuri de sticlă, dotate cu toate facilitățile moderne sau camere în mici cabane din lemn. Conform proprietarilor, igluurile de sticlă sunt cele mai căutate de turiști, mai ales în preajma momentului în care Aurora Boreală transformă cerul întunecat într-o mare de lumină. Nu sunt însă de scos din calcul nici cabanele din bușteni împrăștiate prin pădurea de brazi, Dacă în cazul igluurilor miza este pusă pe plafonul transparent și pe modernism, cabanele au un aer rustic, subliniat de mobilierul din lemn masiv și de șemineul în care focul arde mocnit tot timpul anului. Asta pentru că, la Kakslauttanen, nici vara mercurul termometrului nu urcă mult peste zero grade.

 Elqui Domos

Hotel Astronomico Elqui Domos

Vă place să priviți cerul? Să descoperiți constelațiile și să vă bucurați de liniște? Soluția se numește Hotel Astronomico Elqui Domos și se află în Chile. Amplasat într-o mică vale din Anzii Cordilieri, hotelul este compus din câteva zeci domuri din  pânză în interiorul cărora sunt organizate mici apartamente compuse dintr-o sufragerie, o baie și un dormitor. Acesta din urmă se află deasupra celorlalte și, în funcție de dorință, poate fi decopertat astfel încât stelele pot fi văzute chiar și lenevind în pat. Și, grație faptului că în această zonă a lumii sunt, în medie, 300 de zile de cer senin pe an, chiar aveți ce vedea. Mai mult chiar, în cazul în care structura din metal și pânză a domurilor vi se pare nesigură, aveți la dispoziție câteva construcții din lemn, organizate pe trei niveluri din care puteți observa liniștitți cerul. Prețul pe noapte pentru rezervarea unui dom din pânză sau a unei mici construcții de lemn este cuprins între 114 euro și 145 de euro.

 Saffire Freycinet

Saffire Freycinet

Tasmania este un teritoriu încă plin de mister. Puțini europeni, asiatici  sau chiar nord-americani au reușit să ajungă până aici, însă acei fericiți care au petrecut câteva zile în cea mai mică și mai sălbatică provincie a Australiei se pot lăuda cu vederea unor peisaje de vis și cu descoperirea unui colț de lume în care te poți relaxa pe deplin. Soluția optimă pentru un sejur de vis în Tasmania poartă numele Saffire Freycinet și este un hotel ascuns în pădurea deasă, la doar câteva sute de metri de ocean. Construcția futuristă, cu spații vitrate de mari dimensiuni este lăudată de toți cei care au locuit temporar acolo, iar știința personalului de a face turiștii să se simtă respectați și să uite de griji i-a făcut pe mulți să revină. Inaugurat în 2010, Saffire Freycinet poate găzdui până la 50 de persoane în cele 20 de apartamente dotate cu toate minunile tehnicii moderne. În ciuda aspectului high-tech  al clădirilor, în interior – atât în clădirea principală care găzduiește recepția, un restaurant și un spa, cât și în camere – atmosfera este pe cât de pitorească, pe atât de confortabilă. Arhitecții nu au uitat că Tasmania este un loc în care istoria și tradiția se află printre principalele motive care fac turiștii să caute acest colț de lume.

 Posada de Mike Rapu

Posada de Mike Rapu1

Dacă tot vorbim de destinații izolate, fermecătoare fie prin peisajele care le înconjoară, fie prin simplitatea confortabilă pusă la dispoziția oaspeților, nu putem omite un hotel din Insula Paștelui. Purtând numele de Posada de Mike Rapu, construcția modernistă dar pe deplin ecologică amplasată la circa 8 km de Hanga Roa, cea mai mare așezare a Insulei Paștelui, este compusă din 30 de camere, toate cu vedere către Oceanul Pacific. Și, pentru că întregul concept al hotelului se învârte în jurul ideii de libertate, camerele au spații vitrate de dimensiuni impresionante. Rupți complet de lume, la câteva mii de kilometri de marile aglomerări urbane, la Posada de Mike Rapu aveți posibilitatea de a explora atât vestitele statui MOAI cât și craterul vulcanului care a dat naștere insulei. Misterul care învăluie întreaga insulă este subliniat chiar de denumirea activităților propuse de gazde: Ara o te tangata manu (excursie la craterul păsărarului), Terevaka anakena (excursie cu bicicleta până în cel mai înalt punct al insulei, sau Ara o Hotumatu’a (o călătorie pe drumul „primului rege”).

 Wolwedans Private Camp

Wolwedans Private Camp

Undeva pe la jumătatea anilor `80, un om de afaceri pe nume Albi Brückner a avut norocul de a intra în în posesia unei bucăți de pământ în deșertul namibian. Deși, la început, nu avea nici cea mai vagă idee la ce i-ar putea folosi întinderea de nisip, afaceristul a decis să cumpere opt ferme alăturate, să le scoată gardurile și să redea întreaga suprafață vieții sălbatice. Ajunsese la ideea că acel teren arid nu poate fi transformat într-o afacere decât în momentul în care vietățile sălbatice vor reîncepe să se plimbe în voie prin zonă. Odată realizat acest deziderat, Brückner a construit ceea ce astăzi poartă numele Wolvedans, o grupare de construcții împrăștiate pe toată suprafața proprietății astfel încât eventualii ocupanți să nu se deranjeze unii pe alții. Fie că optați pentru un hotel aflat dincolo de cercul polar, fie pentru unul amplasat în mijlocul lacului Titicaca sau în arida Namibie, dacă vă doriți liniște, singurătate și odihnă, soluțiile propuse de noi vă stau la dispoziție pe tot parcursul anului. La acestea se adaugă, desigur, zeci de alte locuri de vis ascunse în toate colțurile lumii. Totul este să vă luați inima în dinți și să fiți gata de a vă îndeplini dorințele indiferent de cost.

 (Articol apărut în numărul 104 – septembrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here