Dinamica pozitivă a pieţelor asiatice a alimentat şi apetitul pentru bijuteriile de aur, iar rezultatul este profilarea unor trenduri influenţate de aceste culturi. Marii artişti bijutieri satisfac această cerere, dând noi veleităţi estetice rafinamentului care i-a consacrat.

Text: Alex Buţu

wgc_lovegold_features_Gems_Of_A_Gentleman_Grima_ImageL_v01

În mod instinctual, prima asociere pe care memoria noastră o alocă aurului sunt bijuteriile. Desigur, aplicaţiile acestui metal preţios sunt extrem de variate, însă piaţa podoabelor şi accesoriilor de modă reprezintă principalul motor al industriei de extragere şi prelucrare a aurului. RapoarteleWorld Gold Council, organizaţia care reuneşte unii cei mai mari producători de aur de pe planetă, arată că la nivelul anului 2012 aproape jumătate din cererea pentru acest metal la nivel mondial era asociată cu bijuteriile. Exprimat în dolari, comerţul din 2012 cu bijuterii din aur a adus economiei mondiale 70 de miliarde de dolari.

De exemplu, India este unul dintre cei mai mari consumatori de aur de pe planetă, 75% din cerere fiind în domeniul bijuteriilor. Această statistică este în cea mai mare parte rezultatul ritualurilor de cununie, în care podoabele de aur au o însemnătate foarte importantă. De altfel, aproximativ jumătate din cerea de aur din India este atribută nunţilor, conform World Gold Council. Aceeaşi organizaţie prezice că în următorul deceniu vor avea loc 15 milioane de cununii anual în India. Cu asemenea prospecţii de piaţă, nu este de mirare că în 2012 World Gold Council a lansat propriul brand de bijuterii dedicat ceremoniilor de cununare din India. Brand-ul se numeşte Azva, simbolizând cele Şapte Jurăminte declarate de cei doi miri. Colecţiile cuprind cercei, brăţări şi coliere. Toate piesele sunt fabricate din aur de 22 de karate şi conţin între 70 şi 300 de grame din metalul preţios.

Însă nici măcar apetitul Indiei pentru aur nu echivalează cererea uriaşă manifestată de China, care a devenit în 2013 ţara cu cea mai mare piaţă pentru aur. În acel an, nu mai puţin de 669 de tone de bijuterii de aur au fost achiziţionate în această piaţă aflată încă în expansiune. Drept urmare, preferinţele şi cultura chineză au influenţat creaţiile bijutierilor, care au conceput colecţii speciale.

Roberto Coin

De exemplu, cum 2014 a fost Anul Calului în calendarul chinez, am putut vedea piese precum brăţara bijutierului italian Roberto Coin, care oferă o interpretare a calului ce respectă calendarul chinez, dar nu are elemente vădit asiatice, frumuseţea sa fiind astfel atemporală şi universală, indiferent de cultură. Una dintre variantele brăţării este făcută din aur roz şi alb de 18 karate şi include ornamente cu diamante transparente şi negre. Colecţia de bijuterii Roberto Coin cuprinde un întreg spectru de modele care reprezintă animale, majoritatea fiind cele regăsite în zodiacul chinez.

De altfel, se poate observa un real trend de design inspirat din lumea animală în rândul bijutierilor. O atenţie deosebită au atras şi colecţiile Mattioli, alt atelier italian cu reputaţie înaltă. În cazul acesta designul este un pic abstractizat, iar muza principală sunt felinele. Rafinamentul este exemplar, după cum certifică şi portofoliul Mattioli care include colaborări cu Cartier, Tiffany & Co. şi Gucci.

mattioli 1

Sculptura în aur este o artă despre care nu se poate vorbi fără a menţiona creaţiile bijutierului britanic Theo Fennell. Inele sale sunt adevărate basme în miniatură, interpretate în aur şi pietre preţioase. Minuţiozitatea detaliilor este uimitoare, la fel ca şi elementele escamotabile, mini tablourile încorporate şi poveştile reprezentate în detaliu, inclusiv cu peisaje. De la castele din aur de 18 karate ale căror cupolă este un diamant negru, la butoni de cămaşă care pot fi personalizaţi cu scene cerute de client, lumea lui Theo Fennell este o dezlănţuire a imaginaţiei, executată la cel mai elevat standard de prelucrare a aurului.

Theo-Fennell-masterworks-10

Dar la fel de fascinantă poate fi şi o abordare subtilă, cu un design fin care necesită un simţ al echilibrului estetic. Găsim această calitate la colecţia Delilah a bijutierului francez Boucheron, care a transformat aurul în eşarfe ce iau locul bijuteriilor clasice într-o manieră elegantă. Priceperea atelierului din Paris a oferit astfel aurului aspectul fin de mătase. Iar rezultatul este un accesoriu ce poate fi asortat unei multitudini de ţinute.

ORG_Necklace_97__41675-1

Echilibrul vizual subtil este esenţial în cazul accesoriilor din aur pentru bărbaţi. Acestea sunt mult mai rezervate şi limitate ca număr. De obicei, accesorizarea se rezumă la inele, ace de cravată, butoni de cămaşă. În funcţie de stilul vestimentar şi de ţinuta impusă de anumite ocazii, ansamblul de bijuterii purtate de un bărbat este completat şi cu o brăţară. Însă un “dinner party” elevat, sau un eveniment de gală, oferă cadrul ideal pentru alegerea unei broşe. Aceasta dă o tuşă sofisticată sacoului bărbătesc. Nu trebuie să fie o piesă excentrică, după cum ne dovedeşte succesul colecţiei Gentleman semnată David Thomas, care a fost adoptată de o diversitate de vedete din showbiz şi persoane publice. Desigur, oricând pot fi găsite alternative luxuriante în colecţiile Andrew Grima,  unul dintre bijutierii preferaţi ai Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, sau a caselor celebre precum Van Cleef & Arpels, după cum propun chiar consilierii World Gold Council.

Articol publicat în ediţia nr. 108 a revistei CAESAR.

david thomas gentlemen collection 126178994_EM_2673_76616FFAE81EC0C23C998C0BEECA6A60-620x412

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here