HAV 304 Airlander este o aeronavă dezvoltată inițial pentru armata americană, pentru supravegherea trupelor în zone de conflict. Americanii au abandonat însă finanțarea proiectului în 2013, în urma unor tăieri de fonduri, iar Hibrid Air Vehicles a achiziționat tehnologia. În urma unei subvenții de peste 3 miliarde de lire sterline, acordate de guvernul britanic pentru tehnologii neconvenționale și creare de job-uri, aeronava este pe cale să intre în serviciu. Unul din investitorii privați implicați în companie este Bruce Dickinson, vocalistul trupei Iron Maiden, dar și pilot profesionist.

airlander3

Cu o lungime de peste 90 de metri, Airlander este cea mai mare aeronavă din lume, depășind Airbus-ul A380 și Antonov-ul An-225. Deși este în esență un dirijabil, Airlander împrumută și din specificațiile unui avion, elicopter și hovercraft. Carena este realizată din fibră de carbon, pentru a fi foarte ușoară și rezistentă. Aeronava poate căra până la zece tone sau 48 de pasageri și poate sta în aer până la cinci zile în continuu.

airlander1

Airlander este umplut cu heliu și este gândit pentru a fi cea mai sigură modalitate de a călători, putând face față unor condiții climatice ostile și fiind capabil să aterizeze pe aproape orice suprafață cât de cât plată, inclusiv pe apă sau gheață. Cockpit-ul găzfuiește două posturi de lucru, pentru pilot și un observator. Cu un consum de enegie semnificativ mai mic decât al unei aeronave convenționale și un nivel de poluare sonoră infim, Airlander are șansa de a revoluționa transportul aeronautic din 2016, când ar trebui să intre in serviciu. Primul zbor a avut loc în august 2012, la Lakehurst, USA.

Airlander4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here