Moda și banii sunt două noțiuni atât de apropiate încât uneori se confundă. E imposibil să fii la modă dacă nu ai bani așa cum e greu să ai bani și să nu te intereseze moda. Rezultatul acestei îngemănări este cât se poate de vizibil în clasamentul celor mai bogați oameni de pe Pământ, unde nume precum Amancio Ortega, Stefan Persson sau Bernard Arnault ocupă locuri fruntașe, toți cu averi de peste 30 de miliarde de dolari.

Foto Generică

Text: Robert Stan

Oricine dorește să se îmbrace astfel încât persoanele cu care intră în contact să poată spune că au de-a face cu un cunoscător într-ale modei a auzit de grupul Inditex sau măcar de brandurile grupate sub acest nume. Este vorba despre mărci precum Massimo Dutti, Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius sau Oysho. Mai puțini știu că grupul despre care vorbim este principala sursă de venit a lui Amancio Ortega, un cetățean spaniol de 78 de ani care, conform Forbes, avea în luna septembrie a acestui an o avere estimată la 60,9 miliarde de dolari. Jurnaliștii publicației americane susțin că, deși a renunțat la poziția de președinte al Inditex în 2011, Ortega a reușit să își majoreze averea cu 26,5 miliarde de dolari doar în ultimii doi ani. Interesant este și că, pe lângă imperiul din zona modei și a retail-ului, miliardarul spaniol își construiește acum și unul în zona imobiliarelor. Culmea, în timp ce mulți au fugit de investiții în clădiri și terenuri de teama crizei, Amancio Ortega a pus la bătaie nu mai puțin de 830 de milioane USD doar în ultimul an pentru astfel de achiziții. Grație „științei” de a face bani, Amancio Ortega este acum pe locul patru în clasamentul miliardarilor lumii și pe prima poziție în segmentul retail-fashion.

Amancio Ortega

Marca H&M a devenit foarte iubită de români. Odată cu extinderea brandului în marile orașe, tot mai mulți conaționali au dat năvală să vadă noile colecții și, de ce nu, să își cheltuiască banii pe haine care mai de care mai „în pas cu moda”. Sunt însă destul de puțini aceia care s-au întrebat vreodată și ce însemnă dorita emblemă H&M. Ei bine, pentru curioși, este bine de știut că aceasta este prescurtarea de la Hennes & Mauritz primul magazin al companiei apărând în 1947 la Vasteras, Suedia. H&M este al doilea mare retailer de modă din lume, după Inditex, al treilea fiind GAP Inc. Chiar mai interesant este faptul că președintele companiei, Stefan Persson, se află pe poziția a doua în clasamentul celor mai bogați oameni cu afaceri în zona fashion-retail, ocupând, de asemenea, locul 15 în rândul miliardarilor din întreaga lume.

Stefan Persson

Averea suedezului de 66 de ani din Stockholm a ajuns în septembrie 2014 la 33,4 miliarde de dolari grație unei creșteri cu 25% a valorii acțiunilor companiei pe care o controlează. Deși grosul averii îi provine din pachetul de 38% dintre acțiunile companiei  Hennes & Mauritz moștenit de la tatăl său, Persson are și un bogat portofoliu de terenuri, unele dintre ele chiar în Marea Britanie. În ciuda faptului că se află încă în putere, Stefan Persson, a decis, încă din 2009, să și-l aducă alături pe fiul său în vârstă de 38 de ani Karl-Johan. Acesta a primit funcția de CEO al H&M și este deja văzut ca viitor moștenitor al imperiului.

Bernard Arnault

Pe locul trei în clasamentul miliardarilor cu afaceri în comerț și modă se află celebrul Bernard Arnault, șeful gigantului LVMH, un adevărat imperiu al luxului. Francezul de 65 de ani controlează, grație unor pachete de acțiuni perfect plasate, peste 60 de branduri printre care se numără Louis Vuitton, Dom Perignon, Bulgari, Fendi, Sephora, Hennessy și Moet. Supranumit „lordul luxului”, Arnault are o avere estimată la 31,3 miliarde USD, în creștere cu 4,5 miliarde față de anul 2013 ceea ce îl plasează pe poziția a 20-a în clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Culmea, o mare parte a imensei averi a lui Bernard Arnault a fost câștigată în ultimii 30 de ani după ce, cu banii obținuți de familia sa dintr-o companie de construcții a cumpărat, cu 15 milioane de euro, o companie care includea Christian Dior. „Mă văd ca un ambasador al patrimoniului și al culturii franceze”, îi place să spună despre el miliardarul care și-a condus afacerea ca pe una de familie. Aceasta este și motivul pentru care, în prezent, una dintre ficele sale, Antoine, conduce compania italiană de lux Loro Piana, iar o alta, Delphine, a fost numită vice-președinte al Louis Vuitton, cea mai profitabilă afacere a grupului LVMH.

Armani

Cine nu a auzit de Armani? Un asemenea nume nu poate fi trecut cu vederea atunci când este vorba despre modă și, după cum o arată averea, nici când e vorba de bani. Miliarde, mai exact. Giorgio, șeful suprem al Armani Group are toate motivele să fie mulțumit. În septembrie 2014, averea sa se ridica la 8,5 miliarde USD, iar afacerile îi mergeau foarte bine. Succesul din China, unde vânzările companiei au crescut cu mai bine de o treime doar în 2012, și creșterea, e drept mai redusă, din Europa aflată în plină criză i-au permis lui Giorgio Armani să se extindă. Pe lângă acțiunile în valoare de 1,2 miliarde de euro cumpărate la producătorul italian de ochelari Luxottica și afacerile cu hoteluri dezvoltate împreună cu parteneri arabi, italianul deține 10 case, dintre care doar cinci sunt în Italia, și un iaht despre care gurile rele susțin că ar fi costat 50 de milioane de dolari.

Miuccia Prada

Încă din 1978 Miuccia Prada conduce o afacere născută din entuziasmul bunicului său, Mario, în 1913. Chiar și concurenții o creditează cu readucerea eleganței în colecțiile Prada, mai ales că, pe lângă rolul de finanțator, Miuccia îl deține și pe cel de designer-șef. O adevărată vizionară, atât în privința designului cât și în cea a afacerilor, Miuccia Prada este cea care a prevăzut succesul Lupitei Nyong’o și, chiar înainte ca aceasta din urmă să câștige premiul Academiei Americane de Film , a acceptat să devenă imaginea colecției Miu Miu. Actuala deținătoare a imperiului Prada, Miuccia, are o avere estimată la 8,4 miliarde de dolari și ocupă locul 151 în clasamentul general al miliardarilor lumii.

Amancio Ortega - Inditex

Cei cinci miliardari din lumea modei enumerați mai sus nu sunt singurii oameni cu bani care se „învârt” în lumea strălucitoare a producției și comercializării de haine de lux. Pe locuri fruntașe într-un clasament al miliardarilor din industria „fashion” se mai află Alain Wertheimer (Chanel), Ralph Lauren, familia Jin Sook și Do Won Chang (Forever), Renzo Rosso (Diesel Jeans) sau Luciano Benetton.

Miuccia Prada - Prada1

(Articol apărut în numărul 105 – octombrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here