Deși la prima vedere pare a fi o nouă găselniță scornită pentru a smulge bani din buzunarul celor dornici să aibă tinerețe veșnică și sănătate de fier, terapia cu aur datează de cel puțin 5.000 de ani.

24-Karat-Gold-Facial-Treatment-3

Metal asociat zeilor, aurul a fost folosit drept ingredient de bază al unei băuturi purificatoare, menite să redea celui care o consumă tinerețea și vitalitatea. În Egipt și China, aurul era folosit ca medicament înca din anul 2.500 î.e.n, drept dovadă stând tincturile cu praf și fulgi de aur descoperite de cercetători în zonele respective. Medicina ayurvedică este și ea plină de tratamente pe bază de aur pentru o gamă largă de afecțiuni, precum pierderi de memorie, infertilitate, diabet sau astm.

Anual se consumă tone de aur, întrucât în medicina ayurvedică se specifică faptul că aurul ar avea un efect de întinerire atunci când este consumat zilnic în cantități mici.

Nu a durat mult până ce aurul a intrat în atenția stomatologiei, primele dovezi în acest sens datând din secolul 7 î.e.n. Întrucât este un metal maleabil ce nu riscă să cadă prafă ruginei și nu provoacă reacții adverse, aurul a fost folosit intens în stomatologie pentru protezele dentare și nu numai, până în 1780, când a început să piardă din popularitate în favoarea porțelanului.

Crisoterapia, nume grecesc dat folosirii aurului în medicină, a luat amploare în 1929, când un medic francez a descoperit potențiale proprietăți antiinflamatoare ale acestui metal, întroducându-l în medicamentele pentru tratarea artritei. Efectul aurului nu a putut fi, însă, explicat de cercetători.

În  prezent, aurul este folosit chiar și în tratamentul împotriva HIV sau chiar a cancerului. Ba mai mult, există tehnici care promit să reducă efectele secundare ale chimioterapiei, folosind nanoparticule de aur pentru a transporta moleculele medicamentului fără a distruge sistemul imunitar. Toate detaliile despre utilizarea aurului în terapiile mai mult sau mai puțin convenționale le puteți găsi în ediția din februarie a revistei CAESAR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here