Puteţi uita de trufe, sau de icre negre. Dacă doriţi cea mai scumpă delicatesă culinară de pe planetă trebuie să fiţi dispuşi să plăţiţi cel puţin echivalentul unei limuzine de lux germane. Atât costă un kilogram de icre de sturion albinos “poleite” cu aur. 

Text: Alex Buţu

Dacă cineva ar întreba unde se găsesc cele mai scumpe icre de peşte, probabil răspunsul ar fi Rusia. Însă recordul pare să fie urcat pe culmi nemaiîntâlnite de Walter Gruell la crescătoria sa din Austria.

Una dintre specialităţile pe care le pregăteşte sunt icrele de sturion albinos, pe care le-a transformat în ceea ce ar putea fi numit cel mai scump produs culinar de pe planetă. Este vorba despre Strottarga Bianco, o specialitate din icre de sturion albinos presărată cu aur de 22 de carate. Producătorul spune că aurul comestibil este adăugat şi fiindcă ajută sistemul imunitar. Preţul pentru un kilogram este de aproape 309.000 de dolari. Dar pentru clienţi selecţi este comercializat şi cu aproximativ 113.000 de dolari. Discrepanţa e mare, dar recordul stabilit de Strottarga Bianco este la fel de valabil, chiar şi luând în calcul această “promoţie”. Pretenţiile acestea sunt motivate prin faptul că sturionul albinos este pe cale de dispariţie. De asemenea, prin procesul de deshidratare, icrele pierd şi 80% din greutate. Pe parcursul deshidratării necesare producătorul aromează icrele suplimentar cu mirodenii, iar la final adaugă aurul.

white-gold-caviar-1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here