Giorgio Galli este șef al Giorgio Galli Design Lab și director de design al grupului Timex. Cariera designerului a început în 1990, la swatch. A fost cel mai tânăr director artistic al companiei. A lucrat apoi pentru branduri celebre precum Seiko sau Citizen. După preluarea companiei sale de către Timex, Galli a urcat rapid până pe poziția de director de design (2013). Acum „laboratorul” său de design realizează desenul a peste 400 de ceasuri ale mărcilor grupului Timex pe an.

Giorgio Galli

Intrarea în grupul Timex a fost benefică pentru mine și compania mea. În 2007, Timex a cumpărat Giorgio Galli Design Lab, iar în 2013 au decis să îmi acorde funcția de director de design al întregului grup care include mărci precum GC, Guess, Nautica, Opex, Salvatore Ferragamo, Timex, Versace sau Versus. Ca șef al departamentului de design într-un grup atât de mare trebuie să mă implic în tot ceea ce înseamnă evoluție. Mă preocupă fiecare marcă a noastră. Și nu sunt puține. Pentru unele mă preocupă susținerea actualei imagini. La altele încercăm lucruri noi. Practic, nu mă limitez doar la design, ci sunt implicat în întregul proces de producție a ceasurilor. Particip la ședințe în care facem un simplu briefing, dar și la cele de strategie. Chiar și în zona de marketing, când discutăm despre publicitate și prezentare sunt nevoit să mă implic. Asta pentru că designul unui ceas nu se oprește la piesă în sine. Ceea ce fac eu ar trebui să intre de fapt sub denumirea de director artistic. Nu sunt doar designer de ceasuri.

Odată cu intrarea în portofoliul Timex, atelierul meu din Milano s-a extins. Design Lab a devenit centru de design al întregului grup. Volumul de muncă a crescut enorm. Lucrăm la tot felul de produse. Foarte diferite unele de altele. Vom prezenta o mulțime de noutăți anul acesta. De altfel, trebuie să știți că noi, la Design Lab, implementăm acum noi tehnologii menite să asigure o asistență suplimentară pentru dezvoltarea de noi colecții de ceasuri. Recent am achiziționat o imprimantă 3D cu care putem face aproape orice. Încercăm să fim cât mai utili în cadrul grupului Timex și să dezvoltăm cât mai multe produse în cât mai puțin timp. Fără a pune în pericol calitatea, desigur. Cum spuneam, în ziua de astăzi, în industria ceasurilor, nu mai poți fi un simplu designer. Trebuie să te implici și în alte zone ale afacerii. Desigur, nu iau eu deciziile finale, însă am un rol important în luarea lor.

Avem multe branduri, însă nu se canibalizează. E foarte dificil să le confunzi. Când desenez un Nautica am cu totul alți parametri decât cei avuți în vedere atunci când pun la punct un Salvatore Ferragamo. Fiecare marcă are propriul ADN. Și încerc să mențin acest lucru cât mai vizibil. E adevărat că e dificil să schimbi complet filosofia de la un brand la altul, dar fac tot ce pot să nu încurc lucrurile. Când desenez un Timex, de exemplu, fac lucrurile altfel decât în cazul Nautica. Sunt filosofii, istorii, complet diferite. Chiar și în cadrul mărcii Timex sunt diferențe între colecții. Linia Originals e diferită de Ironman, iar Expedition este cu totul altceva. Chiar și prezentarea produselor este diferită. Dacă revenim la diferențierea brandurilor, trebuie spus că Timex are o tehnologie mult superioară, în timp ce alte mărci se bazează pe design. Noi încercăm să aducem cât mai multă tehnologie în interiorul ceasurilor. Nu punem accent pe ideea de fashion watches.

Timex Expedition Rugged Metal

Cititorii dumneavoastră trebuie să știe că un designer de ceasuri pentru mai multe branduri nu are întreaga libertate de a decide cum va arăta o întreagă linie sau un mecanism. Fiecare brand are reguli pe care trebuie să le respecți. Procesul începe cu ședințe lungi în care prezint ideea, este, eventual, aprobată – e doar o aprobare inițială – urmează apoi dezvoltarea produsului cu limitările impuse de șefii mărcii respective. În unele cazuri sunt limitări legate de istorie, altele impuse de preț. Sunt o mulțime de reguli care trebuiesc respectate. În plus, în cazul ceasurilor din colecții ale unor mărci sub licență e necesar să obții acordul unor oameni care nu au legătură cu industria ceasurilor. Nu e deloc ușor să îi convingi. Dar, în timp, lucrurile se așează. Ne armonizăm pozițiile.

Se vorbește tot mai mult despre amenințarea smartwatch. Mulți se tem că astfel de ceasuri vor câștiga rapid teren și că le vor diminua cota de piață. Cei care reprezintă branduri cu tradiție în zona ceasurilor mecanice par foarte panicați. Eu cred că intrarea ceasurilor inteligente pe piață va fi benefică. Va atrage atenția asupra industriei noastre. Și noi avem proiecte în acest domeniu. Nu vă pot spune prea multe. Doar că nu vom utiliza Android, ci un soft cu totul nou pe care nu îl are nimeni în prezent. Ceea ce e clar este că noi, la Timex, vedem un viitor în această direcție și vrem să fim acolo. Competiția este deja acerbă, jucătorii sunt puternici, au o mulțime de bani, dar cred că există loc și pentru noi. Cred că ceasurile inteligente vor reprezenta o parte importantă din afacerile grupului Timex în viitor.

(Articol publicat în numărul 104 – septembrie 2014 – al revistei CAESAR)

Cele mai noi aparitii din revista CAESAR și de pe site-ul caesaremporium.com le puteți găsi accesând pagina noastră de Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here