La sfârșitul lunii ianuarie compania olandeză Feadship a lansat la apă iahtul de lux Savannah, navă cu o lungime de 83,5 metri. Pe lângă aspectul său impunător, vasul uimește prin tehnologia de propulsie de ultimă oră.

Savannah

Text: Robert Stan

Un singur motor diesel Wärtsilä, trei generatoare, un „set” de baterii Li-Ion de mare capacitate, o elice pentru propulsie și un întreg arsenal de alte mici elice pentru manevrabilitate (azimut) sunt cele câteva ingrediente care au transformat iahtul Savannah într-o vedetă încă din ziua lansării la apă. Mai mult decât atât, managerul de proiect Ted McCumber susține că nu doar tehnologiile individuale utilizate fac din acest iaht o noutate absolută în domeniu ci, mai ales, modul în care acestea au fost îmbinate.

Deja cumpărat de un milionar care a preferat să rămână, deocamdată, anonim, Savannah va fi pus ocazional la dispoziția celor care au în plan achiziționarea unor nave cu propulsie hibridă. Pe lângă inovativul sistem care permite un consum mediu cu circa 30% mai mic de cât cel al unor nave cu dimensiuni similare, Savannah pune la dispoziția utilizatorilor un „salon subacvatic” poziționat la babord din care oaspeții pot urmări viața subacvatică în timpul deplasării. Printr-o simplă apăsare pe un buton, aceeași structură se poate transforma într-un cinematograf.

Iahtul are în dotare, pe lângă apartamentul rezervat exclusiv proprietarului, patru apartamente destinate oaspeților și unul VIP care are în componență și balcon. Echipajul compus din 26 de persoane are și el cabinele sale.

01-Feadship-Savannah-launch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here