Ne-am obișnuit să criticăm Lufthansa, Air France, KLM sau Swiss pentru serviciile on-board. Să acuzăm Alitalia, British sau Iberia pentru degringolada de prin aeroporturi și pentru întârzieri. Există însă o companie aeriană cu care, văzând imaginile, sigur nu vă va face mare plăcere să zburați.

KORYO2

Text: Robert Stan

Compania despre care este vorba se numește Koryo Air și este deținută – cum altfel – de stat. Asta pentru că poartă cu mândrie steagul Coreei de Nord pe fuselaj și are titulatura de operator național al acestui stat. Având baza pe aeroportul internațional din Pyongyang, Koryo Air pune la dispoziția pasagerilor curajoși zboruri către destinații din Europa și Asia.

KORYO3

Dar motivul pentru care este considerată de presa occidentală – mai mult sau mai puțin subiectiv – cea mai proastă companie aeriană din lume nu este nici pe departe țara de proveniență. Și nici numărul de incidente de zbor. Este vorba despre vechimea aeronavelor deținute. Fondată în 1950 sub numele de SOKAO (Soviet-North Korean Airline), Koryo Air pare să dețină încă aeronavele cu care a transportat primii săi pasageri. Toate cele 18 avioane din flotă, dintre care două sunt destinate transportului de mărfuri, sunt de proveniență sovietică și au zeci de ani vechime. Antonov An-24, An-148, Ilyushin II-62M, Tupolev Tu-134B, Tu-154 sau Tu-204 sunt vedetele flotei coreene.

KORYO4

Koryo Air a fost oprită temporar să opereze zboruri către Europa în 2006 din cauza problemelor de securitate și este singura companie aeriană din lume cu o singură stea în clasamentul întocmit de Skytrax. Deși imaginile alăturate ne arată fără urmă de îndoială că aeronavele datează de prin anii 1950 – 1970 este demn de luat în seamă că, tot grație acestora, pasagerii au posibilitatea de a vedea de aproape adevărata față a Coreei de Nord.

KORYO5

 

Cele mai noi aparitii pe site-ul caesaremporium.com le puteți găsi accesând pagina noastră de Facebook.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here