Dorin Negrău, singurul român care a susţinut o prezentare în cadrul Săptămânei Modei de la New York, a captivat elita din domeniu prin interpretarea originală a motivelor tradiţionale transilvănene.

VIT_1405_DORIN_NEGRAU_Fashion_show_NYFW_spring_2015_(C)2014_Vital_Agibalow

Senzaţia de deja vu nu e rară în lumea modei. Însă, în aceeaşi măsură, frumuseţea acestui domeniu constă tocmai în reinventarea continuă. Exact atunci când pare că toate ideile au fost epuizate, cineva propune o abordare proaspătă care transformă şi cele mai vechi formule stilistice într-o perspectivă revigorantă. Acelaşi efect l-a avut şi colecţia prezentată de Dorin Negrău la ediţia pentru sezonul primăvară/vară 2015 a Săptămânei Modei de la New York. Prin colecţia denumită Duality, creatorul a adus în rând cu elita modei o varietate din motivele porturilor tradiţionale româneşti. Totul a fost inclus în contextul unei teme captivante, care a făcut prezentarea să pară mai degrabă un basm vizual decât o succesiune de creaţii vestimentare. Tema colecţiei rezidă în dualitatea oamenilor, una dintre muze fiind chiar mitul Dracula.

VIT_1391_DORIN_NEGRAU_Fashion_show_NYFW_spring_2015_(C)2014_Vital_Agibalow

Prezentarea a avut loc în ultima zi a evenimentului (11 septembrie), la Lincoln Center, designerul român fiind programat în aceeaşi zi cu show-urile a două brand-uri definitorii pentru moda americană, Ralph Lauren şi Calvin Klein, precum şi cu cel al atelierului francez J. Mendel. Prezentarea lui Dorin Negrău a oferit o perspectivă proaspătă în scena modei şi a cucerit presa şi invitaţii avizaţi prin naturaleţea, detaliile şi personalitatea rochiilor.

Dorin Negrău a ştiut să redea esenţa şi inocenţa portului românesc. De altfel, nu este o temă aleasă aleatoriu, ci una foarte adânc înrădăcinată în originile sale transilvănene. Inspiraţia pentru această colecţie sunt chiar broderiile făcute de bunica designerului, când aceasta își jelea fratele dispărut pe frontul de luptă din Rusia. Pentru autenticitate, centurile brodate cu mărgele au fost realizate de către meşteri tradiţionali din zona Bistriţa. De asemenea, este de remarcat că unele rochii din colecţie au fost purtate cu pantofi bărbăteşti, ceea ce nu subliniază doar tema dualităţii, ci şi o realitate a vremurilor trecute. Tema dualităţii este evidentă şi prin faptul că broderiile care au ornat rochiile, maramaua purtată pe cap şi accesoriile precum cerceii realizaţi de Aldona Pintea în exclusivitate pentru această colecţie au fuzionat cu materiale transparente, decupate sau chiar “dezintegrate”. Coafura intenţionat simplă, asigurată de Charlie Price – Cutler, a ajutat la evidenţierea ţinutelor. Machiajul realizat de MAC Cosmetics New York, prin amabilitatea Mac Cosmetics România, a fost şi el în ansamblu neîncărcat, aducând în prim-plan o idee originală care face legătura cu tema vampirului. Buzele nu au fost conturate, ci au fost traversate de linii care dau senzaţia unei zgârieturi.

VIT_1128_DORIN_NEGRAU_Fashion_show_NYFW_spring_2015_(C)2014_Vital_Agibalow

Un alt element important în colecţia Duality este semnul de respect pe care artistul a dorit să-l exprime faţă de victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001. Elemente de doliu precum banda neagră discretă inclusă în coafură, au subliniat faptul că evenimentul de prezentare al colecţiei s-a desfăşurat în data de 11 septembrie.

Despre experienţa prezentării susţinute de Dorin Negrău la evenimentul Mercedes-Benz Fashion Week din New York ne spune însuşi designer-ul, într-un interviu special acordat revistei Caesar.

VIT_1356_DORIN_NEGRAU_Fashion_show_NYFW_spring_2015_(C)2014_Vital_Agibalow

Culisele unui stil de succes

Prezentarea propriei colecții în cadrul unui eveniment de talia New York Fashion Week este o confirmare a standardelor unui creator de modă. Dar a avea și succes într-un astfel de show este o artă în sine. Dorin Negrău a dovedit exact această calitate, oferind unul dintre cele mai apreciate momente ale spectacolului din New York. Despre culisele acestui succes am aflat de la creatorul de modă român într-un interviu special acordat revistei CAESAR.

De ce New York şi nu Milano, Londra sau Paris?

După lungi şi aprofundate discuţii cu mine despre  strategia  de  viitor  pe  care vreau  să o adopt, dar şi din experienţa ultimilor opt ani de târguri internaţionale, am considerat împreună cu echipa mea de marketing că mă regăsesc cel mai bine în conceptul american de produs dar şi de media al unei Săptămâni de  fashion.

VIT_1455_DORIN_NEGRAU_Fashion_show_NYFW_spring_2015_(C)2014_Vital_Agibalow

Care sunt criteriile, paşii pentru a fi invitat şi a participa la un eveniment de modă de calibrul celui de la New York?

În primul rând să exişti, să ai constanţă şi consecvenţă în ceea ce faci ca designer vestimentar, o  coerenţă  în colecţiile pe care le aduci în faţa clienţilor tăi. În al doilea rând e nevoie să transmiţi ultimile trei colecţii din ultimile trei sezoane prezentate presei locale, pozate integral, un press kit bine structurat, dar şi mulţi bani pentru taxe şi producţia show-ului.

Pentru noi, publicul, colecţia Duality a părut un success firesc. Rochiile au exprimat libertate şi naturaleţe, inspirând un aer relaxat. Însă noi nu percepem munca şi atmosfera din culise. Aşadar, cum a fost pentru dumneavoastră experienţa New York Fashion Week?

A fost totul contra cronometru. În 3 ore trebuia să organizez totul în sala ce mi-a  fost alocată şi chiar să  cunosc mulţi oameni din echipa mea americană pe care i-am cunoscut prin corespondenţa online. A fost totul perfect organizat şi eu am venit abia cu 2 zile înainte. A trebuit să mă integrez perfect în munca lor din ultimile 2 luni.

Cum a fost recepţia în metropola americană şi cum aţi fost perceput?

Pentru presa americă colecţia mea a fost o provocare faptul că am fost poziţionat în ultima zi cu cei trei  mari designeri ai lor. A fost un gir de încredere oferit de organizatori, motiv pentru care m-am felicitat că  am venit în ultimul moment  la  New York ca să nu realizez povoara ce era în spatele meu fără să fiu conştient de ea. Reacţiile au fost imediate şi spontane, începând din momentul în care am ieşit la final de prezentare cu  aplauze şi fluierături admirative şi continuând  cu dezbateri pe reţele de socializare. A doua zi după prezentare New York Times a declarat un produs din colecţia mea ca şi cel mai bun outfit  de la Mercedes-Benz Fashion Week New York. În reviste articolele încep să apară, în cel mai elogios mod vorbindu-se de motivele tradiţionale româneşti transpuse în colecţii contemporane.

Tema principală a acestei ediţii a revistei Caesar este minimalismul. Se regăsește acest curent în colecţia prezentată în New York, desigur fără a forţa termenul?

Colecţiile Dorin Negrău sunt minimaliste de regulă. Eu, ca şi designer, încerc să îmi pun propria amprentă pe o linie vestimentară  minimală printr-un touch fashion de sezon în tendinţele acelui an. Colecţia Duality nu a făcut excepţie de la această regulă, chiar dacă tema de marketing m-a trimis uşor într-o zonă extremă, uşor gotică.

VIT_1156_DORIN_NEGRAU_Fashion_show_NYFW_spring_2015_(C)2014_Vital_Agibalow

Care credeţi că vor fi tendinţele pentru sezonul toamnă/iarnă referitor, atât la vestimentaţia masculină, cât şi la cea feminină?

În  acest sezon se vor purta mult elemente din linia masculină a sacourilor cu umeri uşor subliniaţi, aşa-zisa siluetă A, iar ca şi culori albastrul marin şi verdele smarald ar putea fi vedete alături de culori mai princiare, cum ar fi crem, bleu, baby pink.

In anii recenţi s-au dezvoltat diverse forme de materiale luminiscente sau unele care funcţionează precum ecrane flexibile, ce pot lua forma hainelor şi pot reda practic orice imagine sau chiar un joc de imagini. Având în vedere expansiunea digitalului în toate domeniile, vedeţi un viitor pentru ceea ce am putea numi haine digitale? Şi-ar putea găsi o aplicaţie în măiestria croitoriei clasice?

Tehnologia este de mult prezentă în industria fashion şi, precum în domeniul electronicii, a fost iniţiată de asiatici şi  vorbim aici de Hussein Chalayan, care a fost iniţiatorul colecţiilor hi tech în urmă cu 5 ani. Există scanere de măsurat corpul uman şi realizare automată a unui tipar personalizat, există  tăierea deja  clasică cu laser şi printul digital, care de trei sezoane face furori în unele show-uri.  Sunt convins că vom asista curand la show-uri în care colecţiile vor cuprinde costumele inteligente.

Am aflat cu plăcere că sunteţi implicat în proiecte care au menirea de a învăţa copii instituţionalizaţi despre arta tradiţională românească şi susţinerea lor în deprinderea acestor îndeletniciri. Ne puteţi da mai multe detalii despre asemenea proiecte?

Sunt proiecte de suflet, care mă motivează de fiecare dată să ajut copii defavorizaţi să îşi găsescă o vocaţie în artă, indiferent  de  domeniul ei. Atât alături de clubul meu Rotary Cişmigiu, cât şi personal,  am susţinut tabere vocaţionale pentru aceşti copii, pentru a fi îndrumaţi într-o carieră artistică şi a prelua meşteşugurile tradiţionale româneşti astfel încât ele să rămână vii.

(Text publicat în revista CAESAR nr. 105)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here