Celor care merg pe principiul „less is more” le surâde cu siguranță conceptul franțuzesc „menu dégustation”, unde pot încerca porții mici din variate feluri de mâncare la o singură masă.

Sublimotion 1

Unele restaurante și unii bucătari se specializează în astfel de meniuri de degustare, în timp ce alte localuri preferă să păstreze acest concept opțional, pentru clienții care pun mai degrabă preț pe diversitate culinară.

Astfel de meniuri au luat avânt începând cu anii 2000, culminând în vara acestui an cu apariția unui meniu de degustare de 2.000 de dolari, prezentat de bucătarul spaniol Paco Roncero odată cu deschiderea restaurantului Sublimotion, la Hard Rock Hotel Ibiza.

Sublimotion este un vis devenit realitate pentru Paco Roncero, chef distins cu două Stele Michelin și câștigător al unui Premiul Național pentru Gastronomie în 2006,  care și-a dorit să îmbine avangarda culinară cu inovarea tehnologică, pentru a crea un sistem nemaivăzut de experiențe emoționale. Prin controlul temperaturii, umidității, atmosferei cromatice și adăugarea unor arome și secvențe muzicale compuse special pentru un astfel de eveniment, Sublimotion creează o experiență unică, ce transcende gastronomia.

Joël Robuchon 6

Restaurantul găzduiește nu mai mult de 12 persoane pe noapte, iar meniul de degustare este la ora actuală cel mai scump din lume. Meniul include rețete inedite, cu ulei de măsline înghețat în azot, prăjituri Macaroons plutitoare și gogoașă cu foie-gras, adusă la masă de un balon. Pe parcursul unui meniu de degustare, clienții trec prin momente de plăcere, teamă, reflecție și nostalgie, călătorind de la Polul Nord, unde pot gusta un preparat rece, sculptat din propriul aisberg, până la Versailles, unde subtilitatea și eleganța unui trandafir li se topește în gură.

Dacă ești vegetarian și citind despre Sublimotion, un adevărat teatru pentru simțuri, ți s-a deschis brusc apetitul pentru minimalismul culinar, următoarea oprire ar fi, cu siguranță, Marea Britanie, unde Manchester House te așteaptă cu un meniu ce poartă semnătura lui Aiden Byrne care, la 22 de ani, primea întâia sa stea Michelin. Meniul de degustare costă în jur de 150 de dolari și cuprinde 12 preparate pe care vegetarienii le vor aprecia cu siguranță.

Primul preparat servit la comandarea unui astfel de meniu este o supă de ceapă cu brioșă caldă, urmat de un consommé cu roșii, busuioc și mozzarella. Clienții se pot delecta apoi cu fasole Borlotti și salată de trufe, după care sosesc o porție de ciuperci cu sos Velouté și salata de sfeclă roșie cu smochine. Festinul vegetarian continuă cu legume trase în unt și dovlecel pane, o tocăniță de mazăre cu ciuperci Girolles, ricotta și ouă de prepeliță fierte moi.

Manchester House 6

Amatorii de paste se pot delecta cu o porție de macaroane cu ceapă prăjită, alături de o tartă de ceapă și salată butterhead, dar și cu Gnocchi cu anghinare, salsifi fiert și varză neagră. În ceea ce privește desertul, bucătarul aduce în atenția clienților vegetarieni 3 variante: șerbet de mere și eucalipt cu sirop de flori de soc, înghețată de căpșuni cu lapte de oaie sau macaroons.

Dacă o experiență minimalistă vegetariană nu se află pe lista de priorități, însă ai rămas cu gândul la meniul de degustare excelent oferit de cei de la Sublimotion, poți opta pentru un restaurant din Paris, Guy Savoy, aflat în prezent pe locul secund în topul restaurantelor cu cele mai scumpe meniuri de degustare. Pentru 666 de dolari îți sunt servite 18 preparate incluse în meniul ”Innovations and inspirations in 18 sequencies”, dintre care merită menționate tarta de homar cu gălbiori și verbină, dar și desertul cu smochine, care aduce mai degrabă a operă de artă decât a preparat culinar, sau somonul ”înghețat”, cu perle de lămâie, scăldat în sos fierbinte.

Dacă ai drum prin New York și ești amator de preparate din pește, nu ai voie să ratezi restaurantul Masa, unde o singură îmbucătură de tartar de somon roșu cu caviar Osetra te va convinge că relația cu mâncarea este pentru bucătarul-șef Masayoshi Takayama un stil de viață în sine. Restaurantul de 3 stele Michelin oferă clienților doar varianta meniului de prezentare, la prețuri ce variază între 450 și 600 de dolari. Meniul cuprinde 5 aperitive, urmate de un antreu cu sushi, care include 15-20 tipuri de fructe de mare exotice, aduse zilnic cu avionul din Japonia, iar la final, mesenii se pot delecta și cu un desert.

Următoarea oprire pentru amatorii de meniuri de degustare este Las Vegas, unde Joel Robuchon a deschis primul și singurul restaurant de 3 stele Michelin din Las Vegas în interiorul MGM Grand Hotel & Casino. Robuchon a fost desemnat ”bucătarul secolului” în Franța, iar semnătura lui culinară include ravioli ticsite cu langustine și trufe sau pui cu foie gras și trufe negre. O altă experiență pe care nu ai voie să o ratezi la Joël Robuchon este coșul de pâine de lux, unde găsești zeci de sortimente ce pot fi încălzite la comandă.

Rămânem în America și facem musai o vizită următorului restaurant aflat pe lista celor care pun la dispoziția clienților unele dintre cele mai costisitoare meniuri de degustare, The Restaurant At Meadowood, distins cu 3 stele Michelin. După ce faci rezervarea, ca să iei masa aici, echipa te contactează în prealabil, pentru a discuta despre preferințele tale culinare, alergii și alte chestiuni care pot afecta experiența trăită odată ajuns la fața locului. Ulterior, chef Christopher Kostow creează un meniu special pentru fiecare masă. Pentru un meniu de degustare ce conține până la 20 de preparate, clienții scot din buzunar 500 de dolari, însă există și o variantă la jumătate de preț, care include doar 9 feluri de mâncare. În fiecare seara, meniul de degustare se schimbă, iar primăvara este momentul ideal pentru a vizita acest restaurant, întrucât în meniu apar din belșug ingrediente de sezon, cum ar fi migdalele verzi, lăptuci sau măcriș. Nu știi niciodată, însă, ce vei consuma, înainte de a vedea farfuria în fața ochilor.

După ce te-ai delectat cu preparatele lui Christopher Kostow, poți foarte bine să oprești și la Saison, tot în San Francisco, unde chef Joshua Skenes încearcă să ofere preparate echilibrate, cu influențe asiatice și franceze. Tot în California te așteaptă și Urasawa, restaurant care impune clienților ”regula de 10 secunde”, ceea ce înseamnă că trebuie să consumi fiecare bucățică de sushi în decurs de 10 secunde de când ți-a fost servită.

Dacă ai drum prin Monaco, Le Louis XV este un restaurant de 3 stele ce pune la dispoziția clienților 3 tipuri de meniuri de degustare, ”Club Dejeuner de Saison”, ”Les Jardins de Provence” și ”Pour les gourmets”, la prețul de 197 de dolari, 313 dolari, respectiv 422 de dolari. Cel din urmă include o selecție de brânzeturi și o delicioasă ciulama de dovlecei cu homar.

Alte variante pentru amatorii de minimalism culinar sunt restaurantele L ’Arpege, Maison Pic și Pierre Gagnaire, ideale pentru cei care și-au propus să viziteze Franța.

(Text publicat în revista CAESAR nr. 105)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here